Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Tasjkent

De hoofdstad van Oezbekistan, Tasjkent, kent een bewogen verleden. Jarenlang was het land onderdeel van de Sovjet-Unie en na de onafhankelijkheid in 1991 heerste er 27 jaar lang een wrede dictator. Deze overleed in 2016 en sindsdien worden er in Oezbekistan razendsnel hervormingen doorgevoerd. Zo ook in Tasjkent. Er is tegenwoordig veel bedrijvigheid, er wordt veel gebouwd en de bewoners zijn positief gesteld over de toekomst.

Als je Tasjkent bezoekt kan je niet om het Sovjetbewind heen. De hele stad stikt van de enorme gebouwen uit de Sovjettijd, de straten zijn breed en je vindt overal enorme pleinen en parken voor parades en openbare evenementen. Precies zoals de communisten het graag hadden, Tasjkent is een echte Sovjet-modelstad. Toonbeeld daarvan is Hotel Uzbekistan. Dit enorme hotel heeft maar liefst zeventien verdiepingen en is gebouwd in de vorm van een geopend boek. De locatie en de enorme grootte van het gebouw zijn iconisch voor het verleden.

De inwoners van Tasjkent zijn maar wat trots op hun metronetwerk. Het netwerk werd in 1977 geopend door de Sovjets en is tot op heden het enige metronetwerk van Centraal-Azië. Bijzonder aan de metro van Tasjkent is dat elk station verschillend is. Ze zijn namelijk allemaal gebouwd binnen een thema in de Oezbeekse cultuur. Een mooi voorbeeld hiervan is het Kosmonavtlar oftewel astronautenstation. Dit station zit helemaal vol met portretten van verschillende Russische en Oezbeekse ruimtevaarders.

Met meer dan twee miljoen inwoners is Tasjkent waarschijnlijk de belangrijkste stad van Centraal-Azië. De locatie in dit gebied heeft ervoor gezorgd dat de stad jarenlang een belangrijke stop was op de oude Zijderoute-handel, eeuwenlang de belangrijkste handelsverbinding richting Azië. Dit is terug te zien op de Chorsu Bazaar. De eeuwenoude bazaar is een van de belangrijkste markten van Centraal-Azië. Hier vind je werkelijk alle dagelijkse benodigdheden. Bovendien is de markt de beste plek om Oezbeekse specialiteiten te kopen en te proeven.

Eten

In Tasjkent vind je op meerdere plaatsen traditioneel Oezbeeks eten. Een goed voorbeeld hiervan is plov. Dit is het populairste gerecht in Oezbekistan en bestaat uit schapenvlees, rijst, uien en wortels. Dit alles wordt gebakken in schapenvet en is in de meeste restaurants in Tasjkent te bestellen.

Een bekende Oezbeekse snack is kurut. Dit is een droge kaasbal die veel Oezbeken als snack eten bij het drinken van bier. Kurut is op elke markt te koop en is iets wat je zeker moet proberen tijdens een bezoek aan Oezbekistan.  

Vervoer

Tasjkent beschikt over het enige metronetwerk van Centraal-Azië. Dit netwerk vervoerd ongeveer tweehonderdduizend mensen per dag en is de makkelijkste manier om je door de stad te verplaatsen. Daarnaast rijden er door de stad genoeg taxi’s rond. Taxi’s in Tasjkent verschillen weinig van normale auto’s. Let er dus wel goed op dat je in een echte taxi stapt en niet in een normale auto terecht komt.

Goed om te weten

Beste reistijd: April/mei & september/oktober

Visum: Nee

Inentingen: Ja

Valuta: Oezbeekse Sum

Taal: Oezbeeks

hotelUZBEKISTAN

© Melander / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.