3 op Reis

Taos

Taos is een kleine stad (5200 inwoners) in het Amerikaanse New Mexico. De stad herbergt eeuwen aan Spaans en Indiaans koloniaal erfgoed en is voornamelijk bekend vanwege Taos Pueblo. Dit is een indianengemeenschap ten noorden van de stad. De huizen in de gemeenschap hebben meerdere lagen en zijn al meer dan duizend jaar bewoond. De gemeenschap open voor publiek, tenzij er ceremoniële aangelegenheden bezig zijn.

Op een kleine vijftien kilometer van de indianengemeenschap vind je de eerste earthship ter wereld. Earthships zijn een soort aardehuizen. De muren zijn bijvoorbeeld gemaakt van afgedankte autobanden, aluminium blikjes en aarde. De huizen zijn vaak gebouwd in een U-vorm die naar de zon gericht is. Zo kunnen de earthships het hele jaar door warmte opvangen. De huizen zijn ontworpen om samen te werken met hun omgeving zo creëren zij hun eigen energievoorziening. Tegenwoordig vind je deze huizen over de hele wereld, maar de eerste stond in New Mexico. Inmiddels staan er in Taos zo’n zeventig volledig duurzame woningen die een bezoek waard zijn.

Taos is ook een zogenaamde kunstkolonie. Dit houdt in dat veel kunstenaars naar Taos toe trokken en daar voor een bepaalde periode gingen wonen en werken. Kunstenaars werden aangetrokken de mooie natuur en rijke cultuur in het gebied. Daarnaast speelt de Spaanse architectuur een grote rol in de kunstwerken over het gebied. Inmiddels support Taos meer dan tachtig kunstgalerijen in drie verschillende museums.

Vlakbij Taos vind je de Rio Grande-rivier. De rivier is wereldberoemd als grensrivier tussen Mexico en Texas, maar stroomt eerst dwars door New Mexico. Op ongeveer vijftien kilometer van Taos vind je de Rio Grande Gorge Bridge. Deze enorme boogvormige brug overbrugt de rivier op een hoogte van maar liefst 172 meter. Je kan wandelend naar het midden van de brug. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over de kloof en de rivier en heb je ook nog de kans om wilde dikhoornschapen te spotten.

Ten zuiden van Taos vind je het dorp Ranchos de Taos. Dit dorp is bekend vanwege de San Francisco de Asis Mission Church. Deze kerk is een typisch voorbeeld van de kerken die de Spanjaarden vroeger in het gebied bouwden. Taos was decennialang gekolonialiseerd door Spanje. Dit ging in de zeventiende eeuw gepaard met een paar bloedige conflicten. De kerk in Ranchos de Taos is vanwege de Spaanse geschiedenis een van de meest gefotografeerde kerken ter wereld. Een gids kan je in Ranchos de Taos meenemen naar binnen en je alles vertellen over de geschiedenis van het dorp en de kerk.

Eten

In Taos zijn er verschillende restaurants waar je heerlijk lokaal kan eten. Een goede plek om te gaan eten is restaurant The Love Apple. Dit restaurant bevindt zich midden tussen de historische gebouwen in een oude katholieke kerk en is gespecialiseerd in lokale gerechten. Dadels worden hier bijvoorbeeld gebrouwen in echte Amerikaanse bourbon en je kan er genieten van wildgerechten die uit de omliggende natuur komen.

Vervoer

In Taos is weinig tot geen openbaar vervoer te vinden. De meeste reizigers arriveren met huurauto’s vanuit grote steden in New-Mexico. Heb je geen zin in de auto? Dan is het een aanrader om in Taos op de fiets te stappen. De natuur in Taos is voorzien van goede paden en wegen waardoor je er uitstekend kan fietsen of wandelen. Ook worden er vanuit het hele gebied fietstours georganiseerd. Het kan ’s zomers erg warm worden in Taos, dan is het lekkerder om met je haren in de wind op de fiets te zitten dan zwetend in een snikhete auto.

Goed om te weten

Beste reistijd: Augustus t/m oktober
Visum: Ja
Inentingen: Nee
Valuta: Dollar
Taal: Amerikaans

Taosnewmexico

© Nick Fox / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.