Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Tana Toraja

Een zwevend graf? Nee, we hebben het niet over een horrorfilm. Dit kom je echt tegen in Toraja. Grafkisten werden vroeger hoog op stokken gezet. En vallen langzaam uit elkaar… Maar je kan de oude graven nog steeds bezoeken. Chris noemt de plek trouwens eerder vredig dan spookachtig. Je kan er dus gerust heen! Als je durft.
Nog aparter zijn de rotsgraven. Doden kregen bezittingen mee voor ‘t hiernamaals. En om plunderingen te voorkomen, werden ze hoog in de rotsen begraven. Nieuwsgierig? Met een gids kan je door de donkere grotten lopen. Maar wees niet bang om botten tegen te komen. En schedels. Oh en noemden we al spinnen?
Neem wat sigaretten mee naar de rotsgraven. Niet om ze zelf weg te paffen hoor. Maar als offer voor de doden. In veel kisten liggen sigaretten en munten. Voel je je aangestaard bij de ingang? Dat komt vast door de houten poppen op het balkon. Die bewaken de doden. En een oogje toeknijpen is er niet bij.
Eten
Hopelijk krijg je nog een hap door je keel na de rondleiding. Maar als je eenmaal honger hebt. Dan is er genoeg te kiezen. Ga lekker eten bij restaurant Gazebo, Mambo of Rimiko. Voor een drankje kan je terecht bij bijvoorbeeld koffiehuis Tinimbayo.

Op veel plekken in Indonesië vind je palmwijn. Je hebt de keuze tussen zoet of zuur. Maar met die zure moet je niet té rustig aan doen. Die is namelijk maar vijf uur houdbaar!
Het is natuurlijk ’t leukst om bij de locals te blijven eten. Indonesië staat bekend om haar gastvrijheid. Probeer het dus gewoon en zorg dat je alles proeft. Het hoeft heus niet allemaal op. Maar nee zeggen is onbeleefd. 
Vervoer
Je komt in Tana Toraja via het vliegveld in Makassar. Vluchten vertrekken vanuit Jakarta, Manado, Surabaya en Mali. Die zijn redelijk goedkoop. Om de buurt te verkennen pak je een minibus of jeep. Die kan je huren met of zonder chauffeur. Let goed op als je zelf rijdt. Want niet alle wegen zijn geasfalteerd!
Goed om te weten
Beste reistijd: December t/m februari
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Rupiah
Taal: Indonesisch
tana-toraja.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.