Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Szczecin

In het noordwesten van Polen vind je de stad Szczecin. De stad ligt vlakbij de Oostzee en grenst aan de rivier de Oder. Dat zorgt ervoor dat Szczecin de grootste zeehaven van Polen heeft. Met bijna een half miljoen inwoners is Szczecin de hoofdstad van de Poolse provincie West-Pommeren.
Als reiziger hoef je in Szczecin niet te verdwalen. Door de hele stad loopt over de grond een rode lijn die je kan volgen. Bij elk belangrijk punt of gebouw vind je een nummer op de grond. Vlakbij het nummer staat altijd een bord met informatie over het betreffende punt. In Szczecin hoef je dus nooit urenlang te zoeken op stadskaarten en weet je zeker dat je niks van de stad mist.
Heb je wel eens een enorme ijsberg midden in een stadcentrum gezien? Zo niet, dan moet je eens kijken bij het nieuwe concertgebouw van Szczecin. Het Szczecin Philharmonic heeft grote witte puntige gevels. Hierdoor ziet het eruit als een enorme ijsberg. Het gebouw is een architectonisch meesterwerk en werd in 2015 bekroond met de Mies van der Rohe Award. Dat is een prestigieuze prijs op het gebied van hedendaagse architectuur.
Ontspanning vind je bij het Jasne Błonia-plein. Dit grote groene park vind je vlakbij het stadhuis van Szczecin. Het park is in Szczecin de plek om rustig te wandelen of te genieten van de zon. Midden in het park vind je een groot standbeeld van drie adelaars. De adelaars symboliseren drie verschillende generaties Polen die hebben geholpen bij de wederopbouw van Szczecin na de Tweede Wereldoorlog.
Eten
De Poolse keuken wordt gekenmerkt door het gebruik van paddenstoelen en wild. In Szczecin kan je op meerdere plekken echt Pools eten, zoals bij restaurant Columbus. Hier serveren ze veel typisch Poolse mediterrane gerechten, maar het restaurant doet Szczecin ook eer aan als havenstad. Er worden meerdere vis- en zeevruchtgerechten geserveerd. Deze zijn allemaal afkomstig uit de Oostzee. Een aanrader als je Szczecin bezoekt.
Vervoer
Het centrum van Szczecin is niet groot. Het makkelijkst is om te voet de rode lijn te volgen die dwars door de stad loopt. De lijn brengt je langs alle belangrijke bezienswaardigheden in de stad. Mocht je niet willen lopen, dan heeft Szczecin een redelijk uitgebreid tramnetwerk. Met de tram kom je makkelijk de hele stad door. Seizoensgebonden rijdt er ook een tramlijn speciaal voor reizigers. Deze brengt je in historische tramstellen dwars door de stad, maar rijdt alleen in het hoogseizoen.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Zloty
Taal: Pools
Szczecin

© g_art08 / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.