Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Syrië

Niets wees er in 2008 op dat Syrië aan de rand van een burgeroorlog stond. Een uiteindelijk internationaal conflict dat ervoor heeft gezorgd dat grote delen van het land zijn verwoest. Er zijn naar schatting meer dan 300.000 doden gevallen en meer dan negen miljoen mensen op de vlucht. 
In 2008 bezocht Floortje voor 3 op Reis de hoofdstad Damascus, kasteel Krak des Chevalliers en de voorheen archeologische, maar nu grotendeels verwoeste locatie Palmyra. In 2016, acht jaar later, gaat Floortje terug om dezelfde reis te maken voor haar docu-serie Floortje terug naar Syrië . Ze probeert dezelfde plekken te bezoeken, maar tegen een totaal ander decor...  Hoe is het dagelijkse leven in de hoofdstad Damascus?  En hoe groot is de schade in de eeuwenoude tempelstad Palmyra?  Floortje bezoekt niet alleen de plekken waar ze eerder is geweest; ze ontmoet ook de inwoners. Syriërs die in het land gebleven zijn om uiteenlopende redenen. Kunnen  zij hun werk voortzetten en lukt het om een ‘normaal’ leven te leiden in een land waar zo veel is verwoest?
Floortje: "Ook ik zie op televisie al jaren de beelden van de allesverwoestende burgeroorlog in Syrië: een drama dat al meer dan vijf jaar voortduurt. Daarbij moest ik steeds denken aan de reis die ik acht jaar geleden door het land maakte en ik bleef me maar afvragen hoe het daar nu zou zijn. Niet alleen met de plekken die ik toentertijd had bezocht, maar ook met de mensen die er wonen. Hoe voelt het voor de inwoners om hun land zo verwoest te zien worden? Kan je dan nog normaal leven? En kan je nog aan een toekomst denken? Het bleek vanuit veiligheidsoverwegingen niet eenvoudig te zijn deze reis te maken, maar dankzij een zware voorbereiding en veel hulp van mensen uit het vak is het toch gelukt. Bijna alle plekken die ik acht jaar geleden bezocht heb ik weer gezien en vrijwel overal heeft de oorlog zijn sporen nagelaten. Deze reis naar Syrië was mijn engste en meest intensieve reis ooit. Het heeft een diepe indruk achter gelaten. Regelmatig droom ik er nog van, maar ik denk dat ik wel een beeld heb kunnen schetsen van hoe het voor de bevolking is om te leven in een totaal verscheurd land."
Reisadvies
Vanwege de burgeroorlog in Syrië wordt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken sterk afgeraden om naar dit land te reizen. Er is geweld in het gehele land en zeer regelmatig vinden er explosies en gevechten plaats. Ook zijn er luchtaanvallen en bombardementen, vooral op plekken waar veel burgers zijn. Daarnaast beïnvloeden jihadistische netwerken de veiligheidssituatie in het land. Deze netwerken zijn actief in grote delen en zowel Syriërs als buitenlanders zijn het doelwit.
Goed om te weten
Beste reistijd: Normaal gesproken februari t/m april, maar vanwege de oorlog is er tegenwoordig geen beste reistijd te noemen. 
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Syrische Pond
Taal: Arabisch
syrie.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.