3 op Reis

Sint-Petersburg

Sint-Petersburg wordt ook wel het culturele hart van Rusland genoemd. De bestemming is daarom ook ideaal voor cultuursnuivers. Zo vind je in de stad het grootste museum van Rusland: de Hermitage. Een andere beroemde spot is het Catharinapaleis. Lees: enorm veel pracht en praal, gouden schilderijen en een parketvloer van 325 meter lang. Het paleis heeft óók de grootste balzaal van Europa. In deze Grote Balzaal vind je plafondschilderingen waar je “U” tegen zegt.
Het Catharinapaleis was de thuisbasis voor de Russische tsarina Catharina de Grote. Zij verbleef hier gedurende de zomermaanden. Althans, dat was de bedoeling. In de praktijk bleek dat de Russische tsarina slechts enkele keren van het paleis gebruik heeft gemaakt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep haar paleis enorme schade op, waardoor een groot deel verwoest raakte. De restauratie kostte miljoenen euro’s en pas na dertig jaar was het Catharinapaleis helemaal hersteld. Het paleis is nu opengesteld voor publiek en is een van de meest bezochte plekken van Sint-Petersburg. 
Eten
In Rusland houden ze van een stevig en uitgebreid ontbijt. Zo begin je de dag hier met veel brood, worst, kaas, jam en ei. En als lunch? Probeer dan vooral bliny of oladji: overheerlijke Russische pannenkoeken met een hartige vulling, zure room en honing. Daar zeg je sowieso geen nee tegen. Ook kun je Rusland niet verlaten, zonder een flinke portie beef Stroganoff te hebben besteld. Dit ga je tijdens je reis gegarandeerd genoeg tegenkomen. Leuk feitje: kaviaar, ook wel het zwarte goud genoemd, is het bekendste wat Rusland ooit heeft voortgebracht!
Een typische Russische drank is de licht gegiste brooddrank kvas. Ook is Rusland natuurlijk een wodka walhalla. Dat moet geen verrassing zijn. Wodka wordt hier zelfs per gram vermeld!
Vervoer
Sint-Petersburg kun je prima per fiets verkennen! In de stad vind je genoeg fietsenwinkels en hostels waarbij je een fiets voor zo'n R500 kunt huren. Daarnaast is de bus een goed vervoersmiddel in de stad. Sommige plekken zijn namelijk niet te bereiken met de metro en wél per bus. Het metronetwerk is daarentegen wel erg efficiënt. Wil je het Catharinapaleis bezoeken? Dan raden we je aan om de trein of de auto te pakken.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m augustus
Visum: Ja
Inentingen: Nee
Valuta: Roebel
Taal: Russisch
Maurice zijn hele roadtrip zien? Klik  hier!
St petersburg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.