3 op Reis

Siberië

Siberië: na Antarctica is dit het koudste gebied op aarde. Ondanks dat de omstandigheden in Vladivostok erg zwaar kunnen zijn is het toch best fijn vertoeven hier. Geen stralende witte stranden maar wel stadsstranden waar de Russen het erg gezellig maken. Ook de koudste stad op aarde, Yakutsk, ligt in Siberië.
Deze stad ligt zo’n 450 kilometer onder de poolcirkel. De stad is erg warm, maar in de winter hebben de inwoners van Yakutsk te kampen met barre omstandigheden. Tijdens een gemiddelde winter ligt het kwik zo rond de -50º Celsius. Dichtbij bij Yakutsk ligt de weg naar Nizhniy Bestyakh. Om hier te komen rij je over de Road of Bones. De naam refereert aan de slachtoffers die door zware omstandigheden tijdens het aanleggen van deze weg zijn gestorven. Hun lichamen liggen onder de weg begraven.
Je reis door Siberië eindig je in het plaatsje Verkhoyansk. Hier is de laagste temperatuur ooit gemeten, bijna -70 °C. Onder het bewind van Stalin werden er miljoenen gevangenen naar dit gebied gestuurd, waar ze vervolgens onder erbarmelijke omstandigheden dwangarbeid moesten verrichten. In Siberië ontdek je al snel dat de huidige Siberische gastvrijheid weinig te wensen over laat.
Eten
Vladivostok heeft een gigantisch aanbod van uiteenlopende restaurants. Van pasta tot curry: bijna alle internationale keukens zijn hier vertegenwoordigd. Maar een bezoek aan Siberië hoor je natuurlijk te beginnen met het uitproberen van lokale gerechten uit de Russische keuken. Dat kan het beste in restaurant Izbushka. Heb je gewoon zin in een simpele pizza dan kan je terecht bij Mauro Gianvanni. In Aziatische sferen kom je bij restaurant Pyongyang.
Het aanbod is in Yakutsk een stuk beperkter dan in de grotere stad Vladiwostok. Op de markt van Yakutsk vind je een groot aanbod van verse lokale producten. Maar qua restaurants is het even zoeken. Leuke opties zijn de Chochu Muran en de het Tygyn Darkhan restaurant. 
Een avond stappen in Vladiwostok begin je in Zabriskie Point, dichtbij het station. Later op de avond kan je losgaan in Club Okno. Rustig iets drinken kan in de Sky Bar of het Grand Café, waar je ook gerust tot later op de avond kan blijven. Ook in Yakutsk is er altijd wel iets te beleven, ook al is het qua uitgaan niet echt een ideale plek. Dat kan bijvoorbeeld wel in de Drakon.
Vervoer
Voor wie genoeg tijd heeft is de Trans-Siberië Express de perfecte manier om het gebied te bereizen. Een snellere optie is het vliegtuig. Vaak kan je het beste via Beijing te vliegen naar Vladivostok.
De winter is de beste tijd om dit deel van Siberië te bereizen. Met de auto, sneeuwscooter of hondenslee kan je dan via de Lena Rivier bijna overal komen. De Colima Highway ofwel de M56 is de enige doorgaande weg richting de westkust van Siberië in een gebied zo groot als West- Europa . De weg gaat helemaal richting Magadan. De weg is ruim tweeduizend kilometer lang. Om het hele stuk af te leggen ben je zo drie dagen onderweg. Veel kleine plaatsen in Siberië zijn alleen per vliegtuig te bereiken. De prehistorisch ogende vliegtuigen gaan het hele jaar door, ook bij temperaturen van -50 °C. Van Vladivostok naar Yakutsk is het zo’n twee uur vliegen.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m augustus
Visum: Ja
Inentingen: Nee
Valuta: Roebel
Taal: Russisch
siberie.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.