3 op Reis

São Miguel

Het eiland São Miguel is onderdeel van het Portugese eilandenarchipel de Azoren. Het is een groen eiland met ruige natuur. Vooral aan de kust, waar de zee met harde klappen tegen de rotsen slaat, merk je de krachten van Moeder Natuur. Hier vind je geen hagelwitte stranden, maar juist zwarte. Dit zwarte zand komt door de vulkanen die op het eiland staan. Het bergachtige landschap is met haar kraters duidelijk vulkanisch. Ook is het eiland bezaaid met bloemen. Vooral de hortensiaheggen langs de wegen zijn prachtig. Ook fijn is dat het massatoerisme hier tot nu toe is weggebleven.
De hoofdstad van São Miguel is Ponta Delgada. Je struikelt hier over de oude kloosters, paleizen en kerken. Door de pittoreske straten wandel je langs de oude huizen en bijzondere architectuur. Vanuit hier kan je ook makkelijk een quad huren om het eiland te ontdekken. Een absolute aanrader als je iets van het eiland wilt zien.
Twee mooie meren, een blauwe en een groene, zijn ook de moeite waard. Deze worden Sete Cidades genoemd en zijn officieel kratermeren. Vanuit een verlaten hotel heb je onvergetelijk uitzicht over deze twee meren. Er bestaat trouwens een mooi sprookje over het ontstaan van deze twee meren. Evi vertelt je dit fantastische verhaal in de video hieronder.
Rij vervolgens door naar Caldeira Velha voor wat ontspanning. Hier kan je heel goedkoop ontspannen in een bad van warm natuurlijk mineraalwater. Wil je nog meer kratermeren bezoeken? Sla dan Lagoa das Furnas niet over. Ook kan je in de buurt van dit eiland dolfijnen spotten. 
Eten
In de haven van Ponta Delgada vind je de meeste cafés en restaurants van de stad. Voor een drankje betaal je, gezien de toplocatie verrassend genoeg, niet eens de hoofdprijs. Bij Garajau kan je terecht voor goede visgerechten. De Reserva Bar serveert fijne tapas. Voor een lekker stuk rood vlees moet je bij Casa Do Bife O Galego zijn.
De locals op São Miguel zijn dol op picknicken. Niet gek met het prachtige landschap. Er zijn dus veel speciale picknickplekken gemaakt. De traditionele stoofpot is Cozida. Dit wordt bereidt met aardappelen, verschillende soorten vlees en groenten. Deze ingrediënten stoppen ze samen in een grote pan en laten deze in de warme grond zakken. Na zo’n zeven uur stoven is ’t klaar om geserveerd te worden!
Ooit telde São Miguel 62(!) theeplantages, dankzij haar ideale microklimaat. Tegenwoordig is het er nog maar eentje: Plantacoes de Chá Gorreana. Leuk, want het is ook open voor bezoek! 
Vervoer
Vanaf Nederland vlieg je in zo’n vier uur naar Ponta Delgada. Het eiland is niet groot, waardoor je het makkelijk kan verkennen met klein vervoer oals een quad of een brommer. Het eiland is ook een favoriet voor wandelaars omdat het te voet goed te ontdekken is. Ook kan je per bus, taxi of huurauto makkelijk rondreizen. Genoeg opties dus.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei, juni, september, oktober
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Portugees
sao-miguel.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.