Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Santiago de Compostela

Op het gebied van indrukwekkende kathedralen stelen Barcelona en Sevilla vaak de show in Spanje. Onterecht, want de kathedraal van Santiago is ook zeker een bezoek waard. Het origineel is gebouwd in de Romeinse tijd. In het baroktijdperk is de kathedraal ook nog eens flink uitgebouwd. Vandaag de dag is de kathedraal ook terug te zien op de 1, 2 en 5 eurocenten van Spanje. 
Santiago de Compostela is de hoofdstad van de regio Galicië in het noordwesten van Spanje. De stad is ook de beroemde eindbestemming van de Pelgrimsroute de Camino de Santiago, ook wel de Way of St. James genoemd. In de middeleeuwen was Compostela de derde heiligste stad van het Christendom, na Rome en Jeruzalem. De Camino (“Way”) trok door de eeuwen heen miljoenen pelgrims naar de stad. Tot op de dag van vandaag trekt dit bedevaartsoord honderdduizenden pelgrims. Deze pelgrims leggen de route door Spanje af naar Santiago de Compostela.
Santiago is een heerlijke plaats om doorheen te dwalen. Struin door eeuwenoude granieten straten, door de bogen van gewelfde gangen en langs de statige barokke kerken van de “ Zona Vella ”. Santiago is een hele groene stad, met zo’n twintig groene parken. Misschien wel het beroemdste park is Alameda Park. Een perfecte plek voor een zonnige picknick vind je in Belvís Park, dat tegen een heuvel aan ligt. Mooi uitzicht gegarandeerd!
Ook de omgeving van Santiago de Compostela is prachtig. Een uitstap buiten de stad mag tijdens je bezoek zeker niet ontbreken. In het noorden vind je de stad A Coruña. Hier kan je de Romeinse vuurtoren de Torre de Hércules bewonderen. Voor meer Romeins erfgoed moet je in Lugo zijn. In deze oude stad staan de leistenen muren van de Romeinen nog altijd overeind. Tot slot kan je vanuit Vigo, op een uurtje rijden van Santiago, de veerpont pakken naar de Cíes Islands. In dit natuurreservaat vind je prachtige stranden en makkelijk te bewandelen bergen. 
Eten
De Galicische keuken is het best bewaarde geheim van Spanje! Hoewel de gerechten zeker niet geheim zijn gebleven, is het vaak wel geheim dat die heerlijke gerechten uit Galicië komen…
Een greep uit de bekende Galicische recepten: pulpo. Dit is het vlees dat in de tentakels van octopussen zit. Op de juiste manier bereidt is dit waanzinnig lekker. Ook op het menu te vinden is Pimientos de Pardón: gebakken groene paprika’s. Met een paar vers gestoomde mosselen en een fris glas Albariño wijn is dit alles wat je maag kan wensen op een warme zomeravond.
Als je vanaf de kathedraal richting het oosten loopt kom je bij de Mercado de Abastos. In deze acht granieten hallen vind je levendige marktkramen. Een aanrader: vul een picknickmand met de lekkerste dingetjes zoals vers fruit, tetilla kaas, chorizo en wat boerenbrood. Als kers op de taart drink je er natuurlijk een mysterieus ongelabeld flesje wijn erbij!
Ook een bekende specialiteit: empanadas. Dit gerecht is niet alleen te herleiden naar Galicië, maar de specifieke empanadas gevuld met uien, paprika, tonijn en sardientjes wel. Als dessert is de Tarta de Santiago een aanrader. Dit is een amandelcake bestrooid met poedersuiker in de vorm van het kruis van St. James. Galicië is ook een van de weinige plekken waar je nog echte tapas bij je drankje krijgt. Gratis!
Vervoer
Je kan ervoor kiezen om met de auto naar Galicië te rijden. Dat duurt zo’n 19 uur. Ga je liever met ’t vliegtuig? Dan ben je er vanaf Amsterdam in ongeveer 2,5 uur. Je kan ook naar een ander vliegveld reizen in Galicië en vanaf daar de bedevaartwandeling naar Santiago de Compostela maken. In de stad zelf kan je lopend veel bereiken en je pakt makkelijk de bus of een taxi.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Spaans
santiago-de-compostela.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.