Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis
3 op Reis

Elke zondag om 19:45 uur op NPO 3.npo3

Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
3 op Reis

San Sebastian

Kustplaats San Sebastian ligt in het noorden van Spanje, in het Baskenland. De stad heeft een rijke geschiedenis, lang strand, uitgebreide eetcultuur en mooie gebouwen. San Sebastian is dus een fijne bestemming voor zowel een stedentrip als voor een langere reis. Je kan hier ontspannen aan het strand, je vergapen aan de statige architectuur en je een weg door de stad eten. 
San Sebastian is erg geliefd onder surfers. Door de sterke wind en natuurlijke windtunnels zijn de golven in dit gebied uitstekend. De regio rondom San Sebastian is dan ook een trekpleister voor surfers van alle windhoeken. Ook leuk: langs de boulevard vind je allerlei kunstwerken. Huur een fiets en ontdek waarom San Sebastian een kunstzinnig feestje is. Daarna kan je op het terras bijkomen van je fietstocht met een drankje (of twee, of drie, of vier…).
 Meer zin om op de culturele toer te gaan? Ook dan heb je genoeg keuze. Bezoek bijvoorbeeld het San Telmo Musoea, waar je alles te weten komt over de rumoerige geschiedenis van het Baskenland. Mocht je er tijd voor hebben is een bezoek aan het Kursaal absoluut de moeite waard. In dit prachtige gebouw vinden regelmatig culturele evenementen plaats. Waar je tijd voor vrij moet houden is je ontbijt, koffiepauze, lunch, borrel en diner. San Sebastian heeft namelijk een ontzettend fijne culinaire kant!
Eten
Eigenlijk zou je hele dagen kunnen vullen met eten en drinken. In San Sebastian vind je talloze kleine bars, Michelin-restaurants (maar liefst negen stuks) en gezellige terrassen. De Basken hebben eten en borrelen tot een kunst verheven. Vooral  pintxos  is erg populair. Dit is de Baskische versie van tapas en bestaat dus uit allerlei kleine hapjes. Onze tip: blijf niet te lang op één plek. Drink bij de eerste bar een wijntje en bestel twee of drie pintxos, ga daarna naar de volgende en doe hetzelfde. Op deze manier eet je je weg door San Sebastian.
Parte Vieja, het oude centrum van de stad, is een uitstekende plek om je culinaire tocht te beginnen. Ga bijvoorbeeld naar La Cepa, waar de Iberische ham aan het plafond hangt. Stap  ook binnen bij La Cuchara de San Telmo, wat een favoriet is onder locals. Bokado, het café gevestigd in San Telmo Musoea, serveert pintxos die bijna te mooi zijn om op te eten. Probeer van alles wat en laat de chefs van San Sebastian je verrassen. Later op de avond kan je voor een doorzakker en een dansje naar Be Bop of Zibbibo. 
Vervoer
Vanuit Nederland gaan er geen directe vluchten naar San Sebastian, maar je kan naar Bilbao vliegen en vanaf daar verder reizen. Huur bijvoorbeeld een auto of maak gebruik van het openbaar vervoer. In San Sebastian zelf ligt bijna alles op loopafstand. Een fiets huren kan een goede optie zijn als je ook wat van de omgeving wilt zien. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Spaans
Patrick is in San Sebastiaan in Baskenland en maakt kennis met de trotse inwoners van de Spaanse streek. Hij ontmoet een ex-ETA-lid die hem meeneemt naar een vroegere schuilplaats ergens ver en diep in een grot verstopt.
San Sebastian Spain

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.