Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

San Juan

Puerto Rico telt zo’n vier miljoen inwoners en ligt middenin het Caribische gebied. Het eiland is absoluut niet groot, ongeveer vijf keer kleiner dan Nederland. Officieel behoort Puerto Rico tot de Verenigde Staten . Toch heeft het eiland een eigen regering en is het niet in het Amerikaanse congres vertegenwoordigd. Puerto Ricanen mogen dan ook niet meestemmen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
Puerto Rico is een geliefde trekpleister. Er leggen hier meer cruiseschepen aan - voornamelijk met Amerikaanse toeristen - dan waar dan ook in de Cariben. Ongeveer vijf miljoen toeristen zetten hier jaarlijks voet aan wal. De meeste toeristen komen niet veel verder dan San Juan. Zonde, want ook het binnenland en de omliggende eilanden hebben veel te bieden. De inwoners zelf gaan voor een dag strand naar het nabijgelegen eilandje Culebra. Een klein eiland waar de Caribische sfeer het best te voelen is.
Puerto Rico heeft een tropisch klimaat; het kwik daalt zelden onder de 25 graden. Om orkanen en tropische stormen te ontlopen kan je het beste de maanden augustus, september en oktober vermijden. Ben je op het eiland, doe dan zeker een regenwoudtour.
Eten
San Juan:
Puerto Ricanen zijn dol op streetfood zoals bananenmilkshakes, geroosterd varken en pasteitjes. Die kan je in de kraampjes op straat kopen. Nog meer lekkernijen vind je op de menukaarten van La Fonda del Jibarito, Aguaviva en Ajili Mójili. Met je tenen in het zand een Caribische maaltijd oppeuzelen doe je in Pamela’s Caribbean Cuisine. Creoolse delicatesse is wat je bij restaurant Pikayo voorgeschoteld krijgt.
The Latin Roots is de populairste salsa club van Puerto Rico. Nog meer energieke salsamoves zie je op de dansvloer van La Rumba, Parrot Club en Nuyorican Café. Ook Club Brava heeft mogelijkheden genoeg om te dansen tot je erbij neervalt. Carli’s Fine Bistro & Piano is er voor de jazzliefhebbers. Een perfecte plek voor wie zijn dag ontspannen wil afsluiten. Maar helemaal ontspannen zit je in Palm Court Bar, met in de ene hand een volle glas rum en de andere een dikke sigaar. De Wet Bar in het Water & Beach Club Hotel is de plek bij uitstek voor de cocktailliefhebber.
Culebra:
De fijnste ontbijtplek op Culebra is Pandeli. Het populairste restaurant van dit gebied is Mamacita’s. Dit heeft het voornamelijk te danken aan zijn smaakvolle gerechten en gezellige sfeer. Nog meer culinaire hoogstanden vind je in het restaurant White Sands. Vers en gezond zijn de kernelementen van Juanita Bananas.
Op Culebra klink je je ijskoude biertjes in de bar van The Dinghy Dock en El Batey. Voor het echte Caribische nachtleven moet je echter naar Mamacita’s. Deze plek wordt gezien als de kern van het eiland. Want naast een lekker bed en een goedgevuld bord word je hier in de nachtelijke uren ook uitstekend verzorgd met live muziek en een goedgevulde bar.
Vervoer
Vanaf Amsterdam gaan er geen directe vluchten naar San Juan. Met één overstap in de Verenigde Staten vlieg je er in zo’n tien uur naartoe.
Op Puerto Rico is een huurauto de beste optie qua vervoersmiddel. Je kan ook de bus pakken, maar dan moet je niet vies zijn van drukte. Vanaf San Juan kan je de boot of het vliegtuig naar Culebra pakken.
Goed om te weten
Beste reistijd: Januari t/m mei
Visum: Ja
Inentingen: Nee
Valuta: Amerikaanse dollar
Taal: Spaans & Engels
san juan

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.