Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis
3 op Reis

Elke zondag om 19:45 uur op NPO 3.npo3

Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
3 op Reis

Ruhrgebied

Gasopslagtanks, schachttorens en hoogovens. Drie zichtbare elementen van wat vroeger een van de belangrijkste industriegebieden van Europa was: het Ruhrgebied. In 2018 sloot de laatste steenkolenmijn zijn deuren, sindsdien krijgen veel van de plekken in dit gebied een nieuwe bestemming.
Het culturele middelpunt van het Ruhrgebied is het UNESCO Werelderfgoed Zollverein. Een mijn waar in 1986 het werk werd neergelegd. In de zomer kan je hier een duik nemen in het industriële Werksschwimbad of het Red Dot Design Museum bezoeken. Hier kan je tentoonstellingen bezoeken die volledig gericht zijn op het hedendaagse design.
Benieuwd naar de natuur in het Ruhrgebied? Bezoek dan het Landschaftspark Duisburg-Nord. Talrijke vogelsoorten, honderden bomen en een legio aan verschillende planten hebben zich hier gevestigd rondom een oude ijzer- en staalfabriek. Beklim het hoge platform van Hoogoven Vijf en kijk uit over het hele gebied.
Klimmen in de voormalige hoogovenfabriek en duiken in een oude Gasometer. Aan spannende activiteiten geen gebrek in het Ruhrgebied. Om alles te kunnen zien op dit industriële erfgoed is er een fietsroute van wel 700 kilometer aangelegd.
Heb je zin om te dansen? In het Ruhrgebied zijn ze van alle markten thuis. Jaarlijks is hier het zeventiendaagse Ruhr Tent Festival. Wereldberoemde artiesten, ervaren restauranthouders en een waanzinnig decor zorgen voor een onvergetelijke ervaring.
Eten
Van de welbekende curryworst tot de vele internationale keukens met ieder zijn eigen specialiteit. Deze industriële plaats heeft op culinair gebied veel te bieden. Een aanrader is het Casino op Zollverein. Vroeger was dit een kale industriële hal, maar sinds 1996 is het omgetoverd tot een restaurant. En nee, er staan dus geen gokkasten.
Italiaanse pizza’s, Amerikaanse hamburgers en Spaanse tapas. Klinkt lekker, toch? Voor deze buitenlandse invloeden kan je het beste terecht bij Creativ-Quartier fürst Leopold. Dit is een nieuwe hippe wijk waar vroeger kolen werden opgehaald en getransporteerd.
Vervoer
Vanaf Utrecht zit je na een treinreis van drie uur in het middelpunt van het Ruhrgebied. Met de auto is het een kleine twee uur rijden. Maar pas wel op, want je mag niet zonder groene milieustickers het gebied in.
Als je zonder auto in het Ruhrgebied op stap bent, kan je hier het beste gebruik maken van de verschillende sneltrams die je overal heen brengen. Of pak sportief de fiets, het 700 kilometer lange fietspad is immers niet voor niets aangelegd.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei tot en met september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Kraanwater: Drinkbaar
Taal: Duits
Ruhrgebied

© Haveseen

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.