3 op Reis

Rügen

Rügen is het grootste eiland van Duitsland en ligt in de Oostzee. Het eiland heeft uitgestrekte zandstranden en echte oerbossen. Toch wordt het bijna alleen maar bezocht door Duitsers. Rügen heeft een oppervlakte van bijna negenhonderd vierkante kilometer en ongeveer vijfenzeventigduizend inwoners.
Het eiland is een paradijs voor wandelaars en fietsliefhebbers. Op het eiland ligt bijvoorbeeld park Jasmund, het kleinste nationale park van Duitsland. In dit park vind je een grote verscheidenheid aan natuur. Tegen de kust aan zijn er bijvoorbeeld hoge witte krijtrotsen, de rosten zijn tot 115 meter hoog en vergelijkbaar met de krijtrotsen voor de Engelse kust. Verder het eiland op vind je een van de oudste bossen van het land, de Alte Darß. Het zevenhonderd jaar oude bos heeft een plek veroverd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Langs de Rügense kust vind je de Hochuferweg. Deze kustwandeling is uitgeroepen tot een van de mooiste tien van Duitsland. De wandeling brengt je langs de krijtrotsen en de bossen naar de zogenaamde Piratenbucht. Het verhaal gaat dat piraat Störtebeker in deze bocht een van zijn schatten zou hebben begraven. Deze is tot op de dag van vandaag niet gevonden. Reden genoeg om even te gaan zoeken dus.
Het eiland Rügen heeft ook een donker verleden. Begin jaren dertig van de vorige eeuw liet Adolf Hitler er namelijk een enorm hotel bouwen. Het hotel moest plaats bieden aan tienduizend nazi’s die hier hun vakanties aan zee konden doorbrengen. Het enorme complex is meer dan vier kilometer lang en staat er al meer dan zeventig jaar. Het hotel is alleen nooit compleet afgebouwd. Vandaag de dag staat er, op een klein deel na, een enorme verlaten ruïne. In het deel dat niet verlaten is, kan je overnachten in een nieuw hostel.
Eten
Rügen ligt aan de zee en dus wordt er veel vis gevangen. Traditioneel worden er aan de kust veel fishbrötchen gegeten. Dat is een knapperig broodje met gebakken vis. Aan het strand vind je de kleine stad Binz. Het is leuk om te gaan eten bij Canteen Binz. In dit restaurant vind je een driegangenmenu dat wordt gewisseld op basis van het seizoen. De gerechten worden bereid met lokale producten.
Vervoer
Rügen is makkelijk te bereiken. Het eiland is met het vasteland verbonden door middel van twee bruggen: de Rügendamm en de Strelasundbrug. Deze zorgen voor een uitstekende verbinding met het eiland. Op het eiland zelf is het openbaar vervoer goed geregeld en kunnen bussen je overal naartoe brengen.
Goed om te weten
Beste reistijd: Juni t/m september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Duits
rugen

© canadastock / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.