Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Rivierenland

Als je de snelwegen van ons land achter je laat, opent dat tal van nieuwe deuren. Achter één van die deuren bevindt zich Rivierenland, precies in het midden van Nederland. De regio dankt zijn naam aan vier belangrijke rivieren die hier hun sporen achterlaten in het landschap. De Maas, de Linge, de Waal en de Rijn. Via de snelweg rijd je er in tien minuten voorbij. En dat is erg jammer, want op de binnendoor-routes kan je eeuwen ronddwalen langs verrassende landschappen, prachtige bloesem, fruitboomgaarden en pittoreske dorpjes.
Eén van die verassende landschappen vind je in Erichem. Bij Betuws Wijndomein waan je je in een on-Nederlands gebied. In deze wijngaard, zeven hectare vol druivenranken, kan je zelf een wandeling maken of een rondleiding volgen tot aan de wijnkelder. Liever even tot rust komen tijdens je wandel- of fietsroute? Haal een frisse neus op de veranda of zak onderuit in een wijnton-tuinstoel.
In Heerewaarden, een klein vissersdorp aan de Maas, vind je verschillende blokhutboten. Zonder vaarbewijs mag je achter het roer kruipen om zelf een mooie overnachtingsplek te vinden op het water. Een verblijf middenin de natuur, zonder krokodillen en nijlpaarden, maar met bevers en paarden. Liever een slaapplaats op het vasteland? In de omgeving is het ook mogelijk om te overnachten in een trekkershut. Voor de avonturier is het een optie om overdag vanuit Heerewaarden, via de Maas en haar zijarmen, een vaartocht van vijf uur naar de Biesbosch te maken.
Eten
Bij Betuws Wijndomein zijn er zes unieke picknickspots in de wijngaard. Met een mand vol lokaal eten kan je picknicken tussen de druivenranken. In de mand tref je een scala van streekproducten aan. De zalm komt van Spakenburg Paling, die hun visproducten op een maatschappelijk verantwoorde en zo duurzaam mogelijke manier produceren. Zuivelboerderij Noordam produceert kaas van eigen koemelk en de versgebakken stokbroden komen bij bakkerij van Walderveen vandaan. In de monumentale vloedschuur van boerderij de Rit, een schuur die hoger ligt dan het omringende land en daarom veilig is in het geval van hoogwater, wordt pure appelsap en walnootolie gemaakt.
Vervoer
In ongeveer drie kwartier reis je vanuit Utrecht met de auto of motor naar Rivierenland. Ook met het openbaar vervoer zijn er vele opties om in Rivierenland te komen. Wie het gebied wil ontdekken, kan dit het beste op de fiets doen. In de omgeving zijn verschillende adressen waar je fietsen en e-bikes kan huren. Door gebruik te maken van één van de vele fiets-, voet- of autoveren kom je op een unieke manier van de ene op de andere oever. Let op: de pontjes zijn ten tijde van het coronavirus vooralsnog gestremd.
Goed om te weten
Beste reistijd: Gedurende het hele jaar
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Nederlands
Rivierenland

© Barmalini / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.