Sfeerfoto van 3 op Reis

3 op Reis

Elke zondag de mooiste compilaties om 19:40 uur op NPO 3.npo3

Voor jouw dagelijkse dosis duurzame reisinspiratie
3 op Reis

Réunion

Het Franse Ile de la Réunion heeft geen uitgestrekte witte stranden, maar ligt vol vulkanisch gesteente, waardoor het massatoerisme uitblijft. Daar krijg je wel iets voor terug, zo zijn er prachtige kustlijnen, groene bergtoppen en gigantische kraters op het tachtig kilometer brede eiland te vinden. Het eiland herbergt ook een van de meest actieve vulkanen ter wereld: de Piton de la Fournaise, die sinds het jaar 1640 al meer dan honderdvijftig keer is uitgebarsten. Maak op het eiland sowieso een spectaculaire wandeling naar de groene, maar onherbergzame Mafate-kloof. Volg vervolgens de vierhonderd bochten tellende Route Nationale nummer 5 naar het binnenlandse plaatsje Silaos. Ga ook naar een van de gigantische watervallen op het eiland Réunion, zoals Bassin des Aigrettes, Bras Rouge of Takamaka. 
Het eiland hoort bij Afrika en ligt ten oosten van Madagaskar en ten westen van Mauritius , maar staat onder Frans bewind en maakt daardoor ook deel uit van de Europese Unie. In 2002 was Ile de la Réunion dan ook de eerste plek waar er met de euro betaald kon worden. Vanaf Réunion vertrekt het Franse onderzoeksschip Marion Dufresne vier keer per jaar via de Crozeteilanden en de Kerguelen naar Amsterdameiland . (Zie vervoer) De eilanden zijn overgebleven hoge pieken van een continent dat 20 miljoen jaar geleden gezonken is. Deze eilanden horen bij  de Franse Zuidelijke en Antarctische Gebieden en daarmee dus officieel bij het werelddeel Antarctica.
Eten & drinken
Op Réunion zijn een aantal openlucht restaurants, zoals Le Flagrant Delice en La Baie des Anges, dat vooral visgerechten serveert. Het bekendste restaurant is Le Roland Garros, vernoemd naar de eerste man die de Middellandse Zee met een vliegtuig overvloog. Vers tropisch fruit, vis en groentes scoor je op de kleine markt, of op z’n Frans een petit marché . Daar vind je ook de lokale specialiteit cari , een rijstgerecht met vis of vlees, tomaten, uien, saffraan, bonen en kruiden. 
Vervoer
Het eiland heeft twee vliegvelden. De Route Nationale 5 is de mooiste autoweg die over Réunion heen loopt. Volgens de locals heeft de weg meer dan vierhonderd bochten en voert hij je vanaf de kust naar Silaos, een plaatsje in het ruige binnenland. Je kan de hoofdweg, die van het noorden naar het zuiden loopt, het beste vermijden tijdens de piekuren, omdat er dan vaak files staan. Wegen die vlak langs de vulkanen lopen, kunnen op de meest onvoorspelbare momenten gesloten worden. De busdienst is goed geregeld en elk half uur vertrekt er wel een bus. 
De boot naar de eilandengroepen Crozet, de Kerguelen en Amsterdameiland vertrekt maar viermaal per jaar. Als toerist heb je de unieke kans om mee te varen met het onderzoeks- en bevoorradingsschip Marion Dufresne. Maar let wel op, deze reis is maanden al dan niet jaren van tevoren volgeboekt en kost veel geld. Er mogen maar een handjevol toeristen mee per keer. Ook moet je een prijzige medische keuring doorstaan en Frans spreken, want dat is de voertaal op het schip. Bovendien is dit absoluut geen cruiseschip en zit je in totaal zo ongeveer een maand op zee, zonder entertainment. Voor 9.000 euro mag je mee, maar dan deel je je hut met één andere persoon. Voor 18.000 euro slaap je in een privéhut. Even sparen dus, maar dan heb je wel een héle unieke reis gemaakt.
Goed om te weten
Beste reistijd: Hele jaar door
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Euro
Taal: Frans
franse-overzeese-gebieden.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.