3 op Reis

Picardië

Picardië, gelegen net onder België is een onbekende regio voor veel Nederlanders. Veel reizigers rijden ongemerkt door dit prachtige gebied op weg naar meer zuidelijke bestemmingen. De regio zelf is echter ook zeer de moeite waard. Tot de Franse Revolutie was Picardië zelfs onderdeel van de Nederlanden. De leeuwen in de huidige regionale vlag zijn hier een vage herinnering aan.

De streek heeft een aantal middelgrote steden die zeker de moeite waard zijn, zoals Amiens, Beauvais en Laon. Picardië heeft een grote rol gespeeld in de geschiedenis van Frankrijk en wordt ook gezien als de plek waar gotiek zijn oorsprong heeft. Dit zie en voel je in de grotere steden van de regio en zorgen voor een zeer aangename ervaring.
Wadlopen in de baai van Somme van het dorp  Saint-Valery-sur-Somme naar Le Crotoy is een aanrader net als een wandeling door de ondergrondse dorpen (Muches) van Domqueur. De Notre-Dame d’Amiens is de grootste gotische kathedraal van Frankrijk en bijzonder imposant. Ook goed om te weten: je hoeft hier meestal niet in een gigantische rij te staan.
Eten
Hoewel de meeste reizigers Picardië bezoeken omdat er gedacht wordt dat Frankrijk onder Parijs pas begint, stikt het van de gezellige restaurantjes in de hoofdstad Amiens. Le Porc Saint Leu is gespecialiseerd in allerlei soorten varkensvlees. Het beste pannenkoekenrestaurant vind je in Jeantes en heet jawel: Tante Jeanne!
Gewoon een lekker bourgondisch Frans maal eet je bij Le Bouchon. Le Vivier is ook een typisch Frans restaurant, alleen dan in buffetvorm. Les Marmottes en Le Shiba zijn beide goedkope - maar goede - restaurants waar je voor weinig geld een driegangenmenu besteld. Les Marmottes serveert allerlei gerechten, maar hun kaasfondue is een lokale specialiteit!
Saint Leu is de uitgaanswijk in de grootste stad van de regio, Amiens. Hier zijn alle kroegjes, bistro’s en barretjes te vinden! Voor een flinke danssessie ga je door naar Disco Le Millenium. Of check of er een concert wordt gegeven in Le Grand Wazoo! De volgende dag kan je het wat rustiger aan doen en van een lekker wijntje genieten in La Queue de Vache, Le Charleston of bij Le Don Quichotte!
Vervoer
Vanaf Amsterdam is het zo’n 430 kilometer naar Amiens, de hoofdstad van Picardië. Je doet hier ruim vier uur over met de auto maar dit is verreweg het goedkoopste en makkelijkste vervoersmiddel. Je kan zo met je eigen auto de provincie Picardië ontdekken en alle leuke dorpen bezoeken of doorreizen naar een ander deel van Frankrijk!
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei, juni, september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Frans
picardie.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.