Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Piazza Armerina

Piazza Armerina ligt in het centrale deel van Sicilië en is daardoor de ideale uitvalsbasis om het binnenland te ontdekken. Het stadje zelf voelt lekker compact en knus. De kronkelige steegjes en achterafstraten lenen zich uitstekend om urenlang rond te dwalen. De Siciliaanse plaats kent een rijke geschiedenis en dat merk je als je door het historische centrum loopt. Je merkt, net als door heel Sicilië, invloed van verschillende overheersers. 
Al in de Romeinse tijd groeide Piazza Armerina door de bouw van een grote Romeinse villa: Villa Romana del Casale. Nog steeds is de villa voor veel mensen een reden om naar centraal Sicilië af te reizen. Hier vind je namelijk de grootste mozaïeken in heel Sicilië en de villa is bovendien door UNESCO benoemd tot werelderfgoed. Na de val van het Romeinse rijk verloor Piazza Armerina haar glans een beetje, maar in de twaalfde eeuw kwam er een opleving. Het stadje heette in die tijd alleen nog maar Piazza en functioneerde vooral als marktplaats. Hierdoor heeft de stad zich ontwikkeld tot heerlijk sfeervol en authentiek plaatsje. 
Als je Piazza Armerina bezoekt, mag je Villa Romana dus zeker niet missen. De Cattedrale di Maria Santissima Delle Vittorie is een bijzondere kerk om even binnen te hoppen. Een bijzondere collectie van alledaagse gebruiksvoorwerpen uit het verleden zie je bij Museo della Civilta Contadina. Daarnaast voelt het hele centrum aan als een openluchtmuseum, dus je zal je hier niet snel vervelen! 
Vervoer
Op heel Sicilië zijn maar liefst vier vliegvelden. Om naar Piazza Armerina te komen kun je het beste vliegen op Catania of Comiso. Vanaf daar is het vervolgens nog een à twee uur rijden. In Piazza Armerina zelf kan je heel gemakkelijk te voet de stad doorkomen. De afstanden zijn namelijk niet heel groot. Wil je ook de omgeving verkennen? Dan is een auto wel praktisch om te hebben. 
Eten
Verwacht in dit stadje niet enorm veel keuze of verschillende cuisines. Het is een typische, trotse Italiaanse stad die gek is op de eigen keuken. Voor een superlekkere pizza of pasta kun je hier dan ook eindeloos je hart ophalen. Uitstekende keuzes: Al Fogher, Ristorante da Toto en Trattoria Al Goloso. Voor een lekkere sterke espresso zit je goed bij Caffetaria Diana dal 1993. Bij de Highlander Pub vind je ’s avonds gezelligheid en drankjes.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei, juni, september, oktober
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Italiaans
Piazza Armerina

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.