Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis
3 op Reis

Elke zondag om 19:45 uur op NPO 3.npo3

Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
3 op Reis

Paraty

Deze Braziliaanse stad ligt ingeklemd tussen de groene jungles van de Costa Verde en de woeste golven van de Atlantische Oceaan. De combinatie van spectaculaire natuur en het koloniale verleden geeft Paraty een bijzondere sfeer. De witte huizen, gekleurde kozijnen en geplaveide straten creëren een perfecte plek om tot rust te komen. Auto’s mogen er niet komen, de bewoners zijn vriendelijk en er zijn genoeg dingen te doen. Als Paraty niet op je route ligt, is een bezoek aan de stad zeker een omweg waard! 
Als je zin hebt om de omgeving te ontdekken, raden we je aan om een jeep te huren. Op die manier kan je het maximale uit je reis halen. Rij bijvoorbeeld naar het Serra da Bocaina National Park, in het Atlantisch Regenwoud . Hier kan je genieten van uitzichten, watervallen en geweldige natuur. Een andere aanrader is een bezoek aan een  cachaça  distilleerderij. Cachaça is een bekende Braziliaanse rum en wordt hier nog volop gestookt. De geschiedenis van Paraty leer je goed kennen als je over de Gold Trail loopt. Deze weg is gebouwd door slaven en werd gebruikt om goud vanuit het binnenland naar de haven te vervoeren. Een zwarte geschiedenis dus, maar toch is het een bezoek waard.  
In Paraty zelf gaat het leven er rustig aan toe. Probeer dan ook zeker de tijd te nemen om door de koloniale straten te struinen en de historische sfeer in je op te nemen. De stad heeft ook een aantal gebouwen die het bekijken waard zijn. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de Our Ladies of the Remedies Church uit de zeventiende eeuw. Deze kerk is gebouwd met mosterdgele stenen uit Portugal, in ruil voor goud. Verder heeft Paraty talloze fijne stranden waar je je handdoek kan neerleggen. 
In Paraty vind je niet heel veel ho(s)tels. De kans dat je iets buiten de stad zal moeten slapen is dus vrij groot. Helemaal niet erg, want dan word je midden in het Atlantisch Regenwoud wakker. We kunnen ons ergere plekken voorstellen… Een verblijfplaats die we kunnen aanraden is Vila Mont, een klein stukje buiten Paraty. Deze villa ligt op een kwartier rijden van Paraty en ligt midden in de ongerepte natuur. 
Eten
Aangezien je in Paraty aan de kust zit, kan je hier heerlijk vis eten. Een aanrader voor goede visgerechten is Restaurant Refugio. Typische Braziliaanse gerechten eet je bij Café do Fogo. Laat je echter niet te veel leiden door deze tips, maar wandel zelf door de pittoreske straten. Ervaar de gezelligheid op straat en praat met de inwoners. Op die manier kom je vanzelf bij een leuke plek.
De Brazilianen kunnen erg genieten van een goed feest. In Paraty merk je deze liefde voor dansen aan de livemuziek die je overal tegenkomt. Ga bijvoorbeeld naar Paraty 33 of Margarida Cafe. Trakteer jezelf tijdens je verblijf op een Caipirinha, een bekende Braziliaanse cocktail met cachaça, limoen, ijs en suiker. Deze Braziliaanse specialiteit kan je op veel plekken in Paraty krijgen. 
Vervoer
Paraty ligt tussen Rio de Janeiro  en São Paulo  in. Je kan vanuit Nederland dus het beste naar één van die steden vliegen en vanaf daar verder reizen. In het centrum van Paraty mag je niet met de auto komen, dus dat wordt lekker wandelen. Dit is goed te doen allemaal, want de afstanden zijn niet heel groot. Een jeep huren kan een goed idee zijn als je ook de omgeving wilt ontdekken.
Goed om te weten
Beste reistijd: Hele jaar
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Real
Taal: Portugees
Met dank aan Olaf Reizen.
Paraty streetview

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.