Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Pantanal

Het grootste draslandgebied van de wereld, met een rijke collectie aan flora en fauna, wordt vaak overschaduwd door het Amazoneregenwoud. Maar dat is niet terecht. Op deze plek kan je je hart ophalen als je houdt van krokodillen, omdat 80 procent van het gebied in het regenseizoen onder water komt te staan. Van december tot mei stijgt het waterpeil meer dan drie meter. Ook capibara’s, jaguars en anaconda’s passeren de revue.
Je komt er het makkelijkst komt via het dorpje Cuiabá. Hier heerst nog een echte cowboycultuur en je kan ze zelfs een handje helpen. Dus doe als de Pantaneiros en drijf het vee bij elkaar alsof je nooit wat anders hebt gedaan.
In 1973 werd er in de Pantanal begonnen met het aanleggen van de Transpantaneira, een 600 km lange snelweg. Voordat ze halverwege waren werd de bouw voortijdig gestopt omdat de weg het grootste deel van het jaar onderwater zou staan door het natte seizoen. Maar langs deze grote zandweg zie je nu wel meer wildlife dan in de Amazone.
De kaaimannen! Ze zijn er in overvloed, alleen zie je ze niet snel. Behalve als je ’s nachts met een zaklamp het water over schijnt dan zie je honderden ogen naar je kijken. In de Pantanal vind je ook de jaguar. De kans is niet groot dat je dit zeer schuwe dier zult spotten maar wel ander wildlife zie je in overvloed. Zie onder andere Lorre in het wild.
De Pantanal is natuurlijk prachtig om te bezoeken, maar kijk goed uit waar je je reis boekt. Massatoerisme kan het gebied namelijk verstoren, maar met een eco-tour steun je de Pataneiros, die het gebied beschermen.
Eten
In Cuiabá eet je de allerbeste visgerechten in Peixaria Popular. Bestel bijvoorbeeld de stoofpot van piraputanga, of de gebakken Pacu, een visje vergelijkbaar met de Piranha. Voor de diehard carnivoren onder ons is er Boi Grill. Vlees is hier wat de klok slaat! Een echte aanrader is lams rib genaamd ‘paleta de cordeiro!’ Uiteraard vind je ook hier restaurants uit andere werelddelen! De beste Italiaan in town is Adriano. Voor een lekker Portugees maal ga je naar Taberna Portuguesa en kan je niet zonder een Zwitsers gerecht?! Casa Suiça serveert je alles wat je hartje begeert!
Stoofpotjes, bonen, rijst en manioc (een wortelsoort dat lijkt op aardappel) zijn de voornaamste ingredienten van een Braziliaanse maaltijd. Verwacht geen culinaire snuisterijen als je op een fazenda slaapt. De pantaneiros verrichten noeste arbeid en eten een stevig maal!
Brahma is in Brazilië net zo bekend als Heineken in Nederland, een prima biertje om bij af te koelen. Een stapje hoger op de alcoholladder is een Caipirinha. Gemaakt van Cachaça (suikerbiet), suiker en limoen en ontzettend verfrissend! Even geen trek in alcohol? Bestel dan een Sucos, niks mis met vruchtensap op zijn tijd! Feesten kan niet alleen in Sao Paulo of Rio de Janero, Cuiabá kent ook een prima nachtleven. Club Garage draait de beste house plaatjes en in Café Cancun dans je op lokale beats.
Vervoer
De Transpantanera is een onafgemaakte weg. Al snel verandert deze van asfalt naar een hobbelige zandweg met opspattende stenen (in het droogseizoen) of klodders modder (het natte seizoen). Een stevige four wheel drive is het perfecte vervoersmiddel.
Je vliegt in zo’n zestien uur naar Cuiabá!
Goed om te weten
Beste reistijd: Hele jaar (regenseizoen is van december t/m mei)
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Reel
Taal: Portugees
Met dank aan Olaf Reizen.

Maurice is in het grootste moerasgebied ter wereld, de Pantanal. Hier komt hij oog in oog te staan met de koning van de jungle: de jaguar. 

Met dank aan Olaf Reizen.


Dennis is in het grootste draslandgebied ter wereld: de Pantanal in Brazilië. Hij maakt eerst kennis met de Gaucho-cultuur die typisch is voor deze streek. Vervolgens duikt Dennis de jungle in waar hij op zoek gaat naar wildlife. We kijken mee met Dennis terwijl hij in de Pantanal de illustere jaguar probeert te vinden.
 
Pantanal river

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.