Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Panama-Stad

Panama staat vooral bekend om het gigantische kanaal dat dwars door het land loopt. Het verbindt de Caraïbische Zee met de Grote Oceaan en dagelijks maken meer dan 38 schepen deze tien uur durende oversteek. Toch is het kanaal van Panama zeker niet de grootste trekpleister van Panama-stad, want er valt veel meer te ontdekken in deze metropool. De invloeden van de Verenigde Staten die tot 1999 in Panama aan de macht waren, zijn door de hele stad goed te zien. Enorme wolkenkrabbers staan pal naast de oude wijk Casco Viejo, het culturele centrum van de stad.
Je kan er ook voor kiezen om Panama-stad te verlaten om de Emberá-indianen te bezoeken. Deze indianenstam heeft er bewust voor gekozen reizigers in hun dorp toe te laten om zo hun cultuur en manier van leven te behouden. Na de kennismaking met de Emberá-stam kan je de de boot pakken naar Isla Taboga, een eiland met hagelwitte stranden dat vlak voor de kust bij Panama-Stad ligt.
Toch mag je het fenomenale Panamakanaal ook niet missen als je hier bent. Het ene schip na het andere vaart voorbij. Ook de beginselen van Panama-Stad in de oude wijk Casco Viejo zijn zeker de moeite waard om te bezichtigen.
Eten
Het eten in Panama-stad verschilt niet veel van de andere landen in Latijns-Amerika, maar Panama heeft wel een aantal specialiteiten. Zo komt maïs voor in veel gerechten en zijn vis en andere zee- en schelpdieren heer en meester in de Panamese keuken. Goede visrestaurants in Panama-Stad zijn Hunt’s Oyster Bar, Captain's Table Fish House en Pier 77. Een aanrader als je wat te besteden hebt, is Eurasia. Dit restaurant kreeg onlangs nog vijf sterren. Een lekker ontbijt haal je bij Andy’s Flour Power Bakery, dat ook nog eens aan het zonovergoten Panama Beach zit.
In het Panamese uitgaansleven vind je de Latijns-Amerikaanse en Caribische sfeer goed terug. Tropische cocktails en swingende salsamuziek bepalen 's nachts het straatbeeld. Club La Vela is de grootste nachtclub van Amerika en is te vinden op het strand van Panama-Stad. Veel grote artiesten treden regelmatig op in de club en het staat dan ook garant voor een legendarische avond. Schooners is een combinatie van een restaurant en een bar, zodat je meteen na het eten de dansvloer op kan. Een drankje doen op het strand terwijl de zon achter de horizon verdwijnt is ook een must als je Panama-Stad bezoekt.
Vervoer
Een directe vlucht van Amsterdam naar Panama kost je bijna elf uur. Met een goedkopere ticket heb je vaak een overstap op Madrid of Parijs en doe je er ongeveer vijftien uur over. 
De makkelijkste manier om je te vervoeren in Panama-Stad is per taxi. Taxi’s hebben niet zoals in Nederland een meter die de kilometers registreert, maar werken met zones. Vervoer met de bus is al helemaal een feest; de bussen zijn kleurrijk geverfd en de chauffeurs zetten de salsamuziek het liefst zo hard mogelijk.
Goed om te weten
Beste reistijd: December t/m maart
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Balboa
Taal: Spaans
panama-stad.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.