3 op Reis

Pamir Highway

Floortje reist over de Pamir Highway, een geweldige route door de bergen. Dit stuk van Tadzjikistan wordt ook wel 'het Dak van de Wereld'' genoemd. Dat is niet zo gek, want sommige bergpassen zijn wel 7000 meter hoog. Deze route is een enorme aanrader.  Plekken zoals dit kom je écht niet vaak tegen.
In dit gebied vind je gelukkig meer dan alleen de prachtige bergroute. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het National Museum of Antiquities in Doesjanbe. Daar ligt de Sleeping Buddha. Dit is met dertien meter lengte een van de grootste boeddha's ter wereld. Probeer die maar eens op de foto te krijgen.
Pas op: als je reist over de Pamir Highway kan je last krijgen van hoogteziekte. De hoogteverschillen zijn namelijk enorm. Drink daarom veel water en ga niet te snel omhoog.
Eten
Een traditioneel gerecht in Tadzjikistan is shish kebab . Dat zijn grote stukken vlees aan een spies. Vooral schapen- en geitenvlees is populair. Een goede plek om dit te proberen is bijvoorbeeld Kebab House in Bakoe. Een andere specialiteit uit dit gebied is plov . Dit eenpansgerecht zit vol lamsvlees en wortelen. Liever een soepje? Bestel dan lagman, e en stevige vleessoep met groenten en noodles.
Zoals al eerder gezegd, is het belangrijk dat je voldoende drinkt. Dit zal vast lukken, want overal krijg je een kop thee. Dit is het populairste drankje van het land en wordt over het algemeen zonder suiker gedronken. Een iets steviger populair drankje is wodka! De meeste inwoners van het land zijn moslim, maar door de Sovjetgeschiedenis is het min of meer oké om te drinken. Proost!
Vervoer
Een alternatieve manier om het land door te komen is op de fiets. Een iets comfortabelere manier is echter met de bus. Op die manier reis je makkelijk tussen de grote steden van ‘t land. Treinen vind je er vanwege het berglandschap heel weinig. Een alternatief zijn intercity taxi’s. Dit is vaak goedkoper dan het huren van een auto.
Goed om te weten
Beste reistijd: Juni t/m september
Visum: Ja
Inentingen: Nee
Valuta: Somoni
Taal: Tadzjieks Perzisch
pamir-highway.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.