Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Palermo

Een explosie aan sensaties en ervaringen, temperamentvol met een vleugje vriendelijkheid. Zo valt Palermo het beste te beschrijven. De hoofdstad van Sicilië, het eiland in het zuiden van Italië, kent veel gezichten. Het gastvrije hart van de stad wordt aangevuld met een brutale blik en een rauw randje. Voeg dit samen met de vele indrukwekkende pleinen en kerken en je hebt Palermo.
De Siciliaanse stad is eeuwenlang een kruispunt van culturen geweest. De Arabische oudheid ontmoet hier het moderne westen en dat merk je in het straatbeeld. Naast dit unieke randje, merk je hier het typische rauwe dat veel Zuid-Italiaanse steden hebben. Fun fact: in Palermo vind je het grootste operagebouw van Italië. Een héle goede reden om je mooie avondkleding ook in je tas te stoppen voor een avondje uit!
Veel mensen krijgen bij Palermo snel de associatie met de maffia. Niet onredelijk, want de maffia heeft lange tijd een grote invloed gehad op de stad. Toch bepaalt deze organisatie tegenwoordig niet meer de sfeer. Langdurig beleid en ontwikkeling heeft de stad omgetoverd tot een culturele hotspot. Vergaap je aan de indrukwekkende kapel Cappella Palatina, de gigantische Cattedrale di Palermo en klaterende fontein Fontana Pretoria. Ook kan je een middagje kunst spotten in de Galleria Regionale della Sicilia. Toch liever buiten? Struin over het Mercato di Ballaró, de grootste markt in Palermo.  
Eten
Een ontzettend leuke manier om Palermo te doorkruisen? Etend! Op straat eten is een erg leuke manier om de stad goed te leren kennen. De hectiek van het straatleven wordt gecombineerd met de pure producten. Door de hele stad vind je plekken waar je eten kunt vinden, maar een goed beginpunt is Piazza Caracciolo. Verschillende tours leiden je langs alle straattentjes en laten je Sicilië proeven. 
Wil je even zitten om bij te komen van alle indrukken? Voor authentiek Siciliaanse gerechten zit je goed bij Trattoria al Vecchio Club Rosanero. Gebakjes waar je van gaat watertanden vind je bij Pasticceria Cappello en als je écht hip wilt eten, is Gagini Social Restaurant je place-to-go. ’s Avonds is Kursaal Kalhesa (een lounge bar, restaurant én club) de perfecte plek om te ontspannen.
Vervoer
Hoewel Palermo een eigen vliegveld heeft, is een tussenstop in Milaan of Rome vrijwel altijd nodig. Je doet er vanaf Amsterdam vaak ongeveer vijf uur over. Ook kun je de boot pakken vanaf Napels of Genua, waar wel rechtstreekse vluchten naartoe gaan. Je bent dan een stuk langer onderweg, maar het draagt wel bij aan het Siciliaanse eilandgevoel!
In Palermo zelf is de bus een makkelijke manier om de stad door te komen. Ze gaan regelmatig en zijn vrij goedkoop, maar wel vaak druk. In het centrum zijn veel afstanden ook goed lopend te doen. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei, juni, september, oktober
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Italiaans
Palermo sicily

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.