3 op Reis

Pag en Rab

Pag en Rab zijn twee hele mooie eilanden voor de kust van het vaste land van Kroatië. Allebei de eilanden hebben een eigen karakter. Pag staat bekend om de vette strandfeesten en wordt ook wel het Ibiza van Kroatië genoemd. Rab is wat rustiger en staat bekend als een goede duiklocatie. Op Rab kan je ook zonnen op nudistenstranden.
De kust van Kroatië is heel groen, je ziet er veel wijngaarden en olijfbomen. Als je het vaste groene land verlaat en het eiland Pag bereikt, kom je op een soort maanlandschap. Hier groeit namelijk heel weinig. Een goede manier om het eiland te verkennen is op een quad. Op die manier kan je makkelijk op mooie plekken stoppen. Bekijk bijvoorbeeld de zonsondergang of eet een hapje in het oude centrum van Pag. Hier vind je veel gezellige pleinen, vol met restaurants en oude kerken. Je kan ook doorrijden Novalja, dat bekend staat om de grote feesten. Feestgangers uit heel Europa komen hier naartoe voor de feesten die op partystrand Zrce worden gehouden.

Op Rab worden weinig grote feesten gehouden. Het eiland is een stuk groener dan Pag en een van de zonnigste eilanden in Europa! Het heeft een mooi landschap met veel baaien , jachthavens en kustplaatsen. Ook de stad Rab is de moeite waard om te bezoeken. Deze oude middeleeuwse stad is omringd met stadsmuren en wordt ook wel eens een openluchtmuseum genoemd. Breng een bezoek aan Komrcar, een park met uitzicht op de boulevard en het fijne strand. Het eiland wordt ook wel Happy Island genoemd. Dat is natuurlijk niet voor niets, want is  één van de weinige plekken in Kroatië mét zandstranden. Daarnaast staat Rab ook bekend om haar nudistenstranden. Bezoek er één en ga net als Geraldine uit de kleren!
Eten
Ben je in Pag? Ga een hapje eten in Konoba Didova Kuca. Dit restaurant heeft een perfect uitzicht op zee en lekkere gerechten. Het is een echt familierestaurant. Wil je liever op een iets hippere locatie eten? Ga dan naar restaurant Boskinac in de stad Novalja. Hier serveren ze goede tapas en heerlijke rode wijn! Je mag Pag niet verlaten zonder lamsvlees of Paski Sir gegeten te hebben. Paski Sir is hele zoute schapenkaas. Het lamsvlees en de kaas krijgen de zoute smaak door het gras dat de schapen eten. Het landschap van Pag is namelijk heel zout. Dat komt door de wind die het land met een laagje zout uit de zee bedekt.

In het historische centrum van Rab kan je lekker eten in restaurant Gardens. Daar serveren ze lekkere visgerechten en word je bovendien vriendelijk ontvangen. Bij Agatini Vrtovi kan je terecht voor bijvoorbeeld garnalenrisotto, haasbiefstuk met pepersaus of biefstuk met gorgonzolasaus.
Vervoer
Pag is goed bereikbaar, het is maar 30 minuten rijden vanaf de stad Zadar. Om op Rab te komen moet je met de boot. Er vertrekt een veerboot vanaf de stad Stinica, op het vasteland van Kroatië. Je kan ook net als Geraldine met de boot vanaf een ander eiland komen, vanaf Pag bijvoorbeeld. Het is echt een aanrader om Pag of Rab te verkennen met een quad of auto. Beide eilanden zijn niet heel groot, dus een wandeltocht kan ook heel goed. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei, juni, september
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Kuna
Taal: Kroatisch
pag-en-rab.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.