Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis
3 op Reis

Elke zondag om 19:45 uur op NPO 3.npo3

Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
3 op Reis

Olchon

Siberië op je bucketlist? Het eiland Olchon is dan een absolute must-see. Kun je gelijk een duik nemen in het ijskoude Baikalmeer: het grootste, oudste én diepste zoetwatermeer ter wereld. Het meer is namelijk zo'n 1642 meter diep! We horen je al denken: bommetje. Olchon wordt het hart van het Baikalmeer genoemd. Waarom? Hier vind je een van de 9 meest heilige plekken in Azië: de Sjamanka oftewel de Sjamanenrots.  Twee marmeren pieken vormen deze rots, die binnen het sjamanisme als extreem heilig worden gezien.
Volgens sjamanen die op Olchon leven, worden we omringd door onzichtbare krachten. Zij denken dat alles een ziel heeft: mensen, bomen, dieren en zelfs stenen. Rondom de Sjamanenrots vind je palen met honderden gekleurde linten. De bedoeling is dat je hier een wens doet en daarna een lintje om een van de palen knoopt. De wind zal deze wens dan meenemen. Nou ja, dat hoop je dan…
Op Olchon heerst nog méér magie. Een duik in het ijskoude meer, schijnt je namelijk een stuk jonger te maken. Toch Maurice? :-)
Eten
De Siberische keuken bestaat uit een mix van Europese gerechten. Vlees is daarbij belangrijk. Heel belangrijk! Een van de populairste gerechten is pelmeni : met vlees gevulde deegbolletjes die in heet water/bouillon zijn gekookt. Soms zit in één van deze deegbolletjes een muntje. Dus, kauw je opeens op een stuk metaal? Dat betekent dat je een jaar lang de geluksvogel mag uithangen. In Siberië zijn ze ook gek op kholodets : vleesgelei, gemaakt van de benen en oren van koeien en varkens. Waar ze nog meer warm van worden? Zuurkool op z'n Siberisch! Toch nog iets vertrouwds...
Vervoer
Reis je net zoals Maurice via Ulaanbaatar? Dan kun je het beste de Trans-Siberië Express richting Irkoetsk nemen. Deze treinrit duurt ongeveer 24 uur, waar je rond de 200 à 300 euro voor kwijt bent. Vanuit Nederland kun je het beste vliegen vanuit Amsterdam. Een retourticket naar Irkoetsk heb je vanaf 470 euro. Deze vlucht duurt ongeveer 14 uur. Hierbij moet je 1 of 2 keer overstappen.
Om van Irkoetsk naar Olchon te reizen, moet je de ferry nemen. Deze boot doet er 5 à 6 uur over. Zo'n ticket kost je rond de 50 euro. Eenmaal aangekomen bij de Olchon pier kun je het beste een taxi nemen om van A naar B te komen.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m augustus
Visum: Ja
Inentingen: Nee
Valuta: Roebel
Taal: Russisch
Maurice zijn hele roadtrip zien? Klik hier!  
Olchon

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.