Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Oaxaca

De koloniale stad Oaxaca (spreek uit: wah-HAH-kah) ligt in het zuidwesten van Mexico en wordt beschouwd als een van de veiligste staten van het land. De stad kenmerkt zich door kleurrijke gebouwen, majestueuze kathedralen en gezellige markten. Maar nog meer dan dat, staat Oaxaca bekend als de culinaire hoofdstad van Mexico. Voeg daar de fantastische natuurlijke omgeving aan toe et voilà: beter ga je niet verwend worden.
De Zócalo, het centrale plein, is één en al gezelligheid. Het plein is een ontmoetingsplek, waar je heerlijk kunt eten en waar vanalles gebeurt. Op de ene hoek komen straatverkopers voorbij met handgemaakte doeken. Op de andere hoek klinkt het gitaargepingel van een local. En recht voor je vindt het geschrob van een Mexicaanse schoenpoetser plaats.
Mexicaanse tradities en culturele kenmerken zijn goed bewaard gebleven in de stad. De stad heeft zijn authenticiteit dus goed behouden. Tussen de kleurrijke straatjes vind je dan ook rijen met kunstenaars, die hun handwerk verkopen. Ga vooral naar Mercado Juárez, Mercado de Artesianías en Mercado Sánchez Pascuas, waar je je tussen de locals mengt.  
Oaxaca is de uitvalsbasis voor Hierve El Agua, een versteende waterval met waterpoelen. Hoewel dit natuurfenomeen prachtig is om met eigen ogen vast te leggen, wil je hier niet aan het einde van de middag aankomen. Probeer zo vroeg mogelijk in de ochtend naar de waterval af te reizen, zodat je de waterpoelen voor jezelf hebt. Ook is de stad een uitvalsbasis voor de ruïnes van Monte Albán, ooit de hoofdstad van de Zapoteken. Daarnaast hoort Teotitlán de Valle op je lijst, een gemeenschap met indrukwekkende weeftechnieken.

Meer tips? Check Kamino Tours!
Eten
Zoals gezegd is Oaxaca de culinaire hoofdstad van Mexico. De stad is bezaaid met pittoreske restaurants achter kleurrijke gevels. Wat betreft de snelle hap: daar heb je de heerlijke taco’s voor! Oaxaca wordt ook wel Land of the Seven Moles genoemd. Mole is het paradepaard van de stad. Je mag de stad niet verlaten, voordat je deze traditionele saus van chili en chocola hebt geproefd. Een andere Mexicaanse must-try is de alcoholische drank mezcal. Mezcal wordt gemaakt van de agaveplant en smaakt als tequila met een rokerige tint.
En mocht je nou echt next-level willen? Probeer dan geroosterde sprinkhanen, oftewel chapulines .
Vervoer
In het centrale deel van Oaxaca kun je te voet al veel bezienswaardigheden aftikken. Wil je langere afstanden afleggen? Neem dan een taxi of reis per colectivo. Een colectivo is een gedeelde taxi die vaste routes in en rondom Oaxaca rijdt. Hier ben je goedkoper mee uit dan met een taxi!
Goed om te weten
Beste reistijd: Hele jaar
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Mexicaanse Peso
Taal: Spaans

Geraldine reist verder door Mexico. Ze reist verder naar Oaxaca de Juarez, een stad die qua heerlijk en apart, Mexicaans eten toch wel de kroon spant.
6012388881_7c501c0b44_o

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.