3 op Reis

Novosibirsk & Jekaterinenburg

Novosibirsk is de grootste stad in Siberië en de derde grootste van Rusland. Deze stad is in een korte tijd extreem gegroeid. Oude gebouwen ga je hier daarom niet veel tegenkomen. Althans, op twee uitzonderingen na! Zo is het de moeite waard om de Alexander Nevski-Kathedraal op te zoeken, het oudste stenen gebouw van de stad. Deze Byantijnse kathedraal in het centruum van de stad valt op door zijn vergulde koepels en kleurrijke muurschilderingen. En op zo'n 20 minuten lopen van de kathedraal kom je terecht bij Lenin Square, een plein met een gigantisch standbeeld van Lenin. Niet te missen! Aan de achterkant van het plein bevindt zich het Novosibirsk State Academic Theatre: het grootste theater van Rusland. Dit theater wordt niet voor niks het Colosseum van Siberië genoemd. 
Een perfecte manier om te ontspannen na al dat cultuurgesnuif? Door een banya oftewel een Russisch badhuis in te duiken. Een banya valt te vergelijken met een sauna, maar dan een waarin je gemept wordt! Jaha. Bij een banya is het namelijk gebruikelijk om jezelf (of de ander) te slaan met een bosje gedroogde takken. Deze gedroogde takken worden van tevoren opgewarmd met heet water. En dat kan ‘takke’ heet zijn…
Op zo’n 22 uur rijden van Novosibirsk ligt de stad Jekaterinenburg. Hier hebben ze de culturele spots al voor je uitgestippeld. Een rode lijn van zo’n 5,5 kilometer lang kronkelt zich namelijk door het centrum van de stad heen. Deze lijn brengt je langs de 35 beste locaties van Jekaterinenburg. Is dat effe handig! 
Eten
In Rusland houden ze van een stevig en uitgebreid ontbijt. Zo begin je de dag hier met veel brood, worst, kaas, jam en ei. En als lunch? Probeer dan vooral bliny of oladji : overheerlijke Russische pannenkoeken met een hartige vulling, zure room en honing. Daar zeg je sowieso geen nee tegen. Ook kun je Rusland niet verlaten, zonder een flinke portie beef Stroganoff te hebben besteld. Dit ga je tijdens je reis gegarandeerd genoeg tegenkomen. Leuk feitje: kaviaar is het bekendste wat Rusland ooit heeft voortgebracht!
Een typische Russische drank is de licht gegiste brooddrank kvas . Ook is Rusland natuurlijk een wodka walhalla. Dat moet geen verrassing zijn. Wodka wordt hier zelfs niet per glas, maar per gram vermeld! 
Vervoer
Een retourticket van Amsterdam naar Novosibirsk heb je al vanaf zo'n 450 euro. Zo'n vlucht duurt ongeveer 8 uur en daarbij moet je 1 keer overstappen. Vanaf het vliegveld ben je binnen zo'n drie kwartier rijden in het centrum van de stad. Om vanuit Novosibirsk in Jekaterinenburg te komen, heb je drie opties. De snelste manier is met het vliegtuig, waarmee je binnen zo'n 2 uur in Jekaterinenburg bent. Daarnaast kun je de trein nemen, die je binnen 22 uur naar de stad vervoert. Deze treinticket heb je al vanaf 27 euro. De derde optie is per auto. Een ritje van Novosibirsk naar Jekaterinenburg kost je - net als met de trein - zo'n 22 uur. Aan jou de keus!
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m augustus
Visum: Ja
Inentingen: Nee
Valuta: Roebel
Taal: Russisch
Maurice zijn hele roadtrip zien? Klik  hier!
Novosibirsk

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.