3 op Reis

Noord-Korea

Noord-Korea telt zo’n 24 miljoen inwoners. Jarenlang werd heel Korea door de Japanners bezet. In 1945 werd Korea ontzet. Lang mocht het feestje helaas niet duren. Want na de Tweede Wereldoorlog kwam Noord-Korea in handen van de Sovjet-Unie, terwijl Zuid-Korea door de Amerikanen werd bezet.
Het was de bedoeling dat de tweesplitsing werd opgeheven. Maar de zwaar communistische dictator Kim Il-Sung stak daar een stokje voor. Zuid-Korea kreeg een pro-Amerikaanse chef aan het roer en dus viel Kim Il-sung in 1950 Zuid-Korea binnen. Na drie bloederige oorlogsjaren , die miljoenen mensen het leven kostte, kwam er eindelijk een wapenstilstand. Toch zijn de Noord-Koreanen en Zuid-Koreanen tot de dag van vandaag nog steeds met elkaar in oorlog. Aan de grens zie je dan ook nog steeds aan beiden kanten veel machtsvertoon en houden de twee partijen elkaar goed in de gaten.
Het land staat bij ons vooral bekend om zijn wapenproeven en onderdrukking van zijn eigen inwoners. Ook kennen wij Noord-Korea van de bizarre persoonsverheerlijking van de leiders Kim Il-Sung en Kim Jong-Il . De beste periode om te gaan is tijdens de Mass Games . Het grootste menselijke optreden ter wereld waar meer dan 100.000 performers aan mee doen!
Eten
De Koreaanse keuken is simpel. De gerechten zijn te allen tijden op basis van rijst, groenten, vis, zeewier en/of tofu. De twist zit ‘m in het grote aantal bijgerechten; soms zelfs 12! En de hoeveelheid gember en chilipepers. 
Helaas zijn deze lekkernijen alleen te nuttigen in je hotel. Want als toerist zijn restaurants een grote no-go. Tenzij je gids een (staats)restaurant op het programma heeft staan. Maar dat is helaas niet vaak het geval. Een tip geven over een goed restaurant is dus niet alleen onmogelijk maar ook nutteloos. 
Vervoer
Hoewel je als (Nederlandse) toerist in aanmerking komt voor een visum, blijft het een lastige opgave om dit verborgen land te bezoeken. Op eigen houtje er naartoe is uit den boze; je mag alleen een reis boeken via een gerenommeerd reisbureau. Dit kan zoals 3 op Reis deed met de gezellige Nick Bonner en zijn Koryo Tours . Of via Shilla Travel of Tiara Tours .
Goed om te weten
Beste reistijd: April t/m juni
Visum: Ja
Inentingen: Nee
Valuta: Noord-Koreaanse Won
Taal: Koreaans
noord-korea.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.