3 op Reis

Noord-Karelië

In het oosten van Finland vind je de regio Noord-Karelië. Noord-Karelië in het oosten? Dat klopt. Dit komt omdat Karelië een stuk groter is en grotendeels in Rusland ligt. Het Finse deel ligt dan ook tegen de grens met Rusland aan. De regio staat in Finland bekend om zijn kraakheldere meren. ’s Zomers zijn dit dé plekken om een frisse duik te nemen en ‘s winters kan je er bijvoorbeeld ijsvissen.
Finnen zijn namelijk dol op ijsvissen. In hartje winter trekken de lokale bewoners vaak het ijs op. Gekleed in dikke winterkleding en bewapend met een hengel, een ijsboor en een klapstoel proberen ze dan hun avondeten te vangen. Als reiziger is dit een ervaring die je niet wil missen. Een goede plek om deze sport te beoefenen is het Puruvesimeer. Rondom het meer worden verschillende ijsvistours aangeboden. Na een uur vissen heb je meestal je avondeten gevangen en wordt de dag afgesloten rond een kampvuur.
Een andere plek die je niet mag missen is het Koli National Park. Het park zit vol met oeroude bossen en meren. Het is een aanrader om de Ukko-Koli te beklimmen. Dit is een van de hoogste heuvels van het park en op de top heb je een indrukwekkend uitzicht over de bossen en het Pielinenmeer. In het hele park is het toegestaan om te wildkamperen, waardoor je meerdere dagen in het park kan verblijven. Een aantal dagen heb je ook wel nodig, want het park heeft meer dan tachtig kilometer aan wandelroutes.
In het dorp Paimentupa zullen paardenliefhebbers helemaal op hun plek zijn. Het is vanaf daar namelijk mogelijk om op IJslanders het park in te trekken. IJslanders zijn paarden die heel goed bestand zijn tegen de kou. Ook in hartje winter zullen ze je dus op hun gemak het park door kunnen vervoeren. Dat is een stuk makkelijker dan zelf door de sneeuw banjeren en bovendien een unieke manier om het park te verkennen.
Eten
In de Finse meren wordt een hoop vis gevangen. Het zal je dan ook niet verbazen dat veel lokale gerechten uit vis bestaan. Een voorbeeld is mäti: kuit van zoetwatervis. Dit wordt gemaakt met ui, peper en zure room. Een goede plek om de lokale specialiteiten te proberen is restaurant Kolin Ryynänen. Het restaurant vind je in het dorp Koli dat vlak buiten het Koli National Park ligt.
Vervoer
Noord-Karelië is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Vanuit Helsinki vertrekken er dagelijks verschillende treinen naar de stad Kesälahti. Deze stad ligt midden in Noord-Karelië. Vanaf hier rijden zijn er verschillende treinverbindingen naar andere dorpen en steden. Het is ook mogelijk met de auto het gebied in te rijden. Vanaf Helsinki kost de reis je iets meer dan vijf uur. Met de trein ben je ongeveer een uur sneller.
Goed om te weten
Beste reistijd: September t/m mei
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Kraanwater: Drinkbaar
Taal: Fins
noordkarelie

© Olga Rudchenko / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.