Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Noord-Albanië

Albanië: ooit het meest geïsoleerde land van Europa. Lang was dit ons Noord-Korea, maar sinds de val van het communisme is het uitgegroeid tot een van de meest belovende vakantiebestemmingen van ons continent. De ingrediënten zijn er: eeuwenoude ruïnes, epische berggebieden, witte stranden en een helderblauwe zee… 
Een van de Albanese parels is het stuwmeer van Komani. Een boottocht over het meer van Komani is zeker geen straf. Onderweg kom je fjordachtige landschappen tegen, die doen denken aan Noorwegen of Zwitserland. De boottocht wordt dan ook niet voor niets een van de mooiste in Europa genoemd. De vaart duurt zo’n 3 uurtjes, gaat 1 à 2 keer per dag en kost je maar een paar euro.
Als Nederlandse toerist zul je je zeker thuis voelen in de stad Shkodër. Niet omdat je hier kroketten uit de muur kunt trekken. Wél omdat je hier heerlijk kunt fietsen. Shkodër is namelijk de fietsstad van Albanië. Om een beeld te schetsen: de inwoners hebben naast een auto ook gemiddeld 2 fietsen. Het stadje is namelijk vlak en daarom perfect voor de tweewieler. Word je niet warm van een fietstocht? Ook dan blijft Shkodër een interessante plek. Het is namelijk een van de oudste en meest historische steden van Albanië. Je kan hier goed overnachten in het Shkodra Backpackers Hostel. 
Door de vele geografische verschillen in het Albanese landschap zijn bepaalde gebieden slecht bereikbaar. Gevolg? Families leven afgezonderd in afgelegen bergdorpen. Door hun ligging zijn de dorpen al jarenlang op zichzelf aangewezen. Zo ontwikkelden ze hun eigen unieke wetten en tradities en sommige daarvan zijn nogal bizar! Zo schreef de wet voor dat als er iemand werd vermoord, de familie van het slachtoffer wraak mocht nemen. Niet alleen de dader liep dan gevaar, maar alle mannen in zijn familie mochten gedood worden. BIZAR! Een gevolg van deze vreemde regel is dat de huizen in deze bergdorpen soms geen ramen hebben en vrij hoog zijn. Deze hoge huizen, ook wel kulla's genoemd, hadden een centrale rol in de gemeenschap en dienden onder andere als safe house voor families die verwikkeld waren in zo'n bloedvete.
Iets meer richting het zuiden, aan de Albanese westkust, ligt de Kaap van Rodon. Bij een trip naar Albanië is deze spot sowieso de moeite waard om aan te tikken. Opvallend zijn de bunkers die je onderweg tegenkomt als je vanuit het noorden reist. Deze bunkers staan verspreid over het hele land. Sommige worden gebruikt als huis of stal en sommige zelfs als bunkercafé of -restaurant! Er zijn ook grotere bunkers met ondergrondse gangenstelsels. Maar pas op: je kunt er makkelijk in verdwalen! Ga er dus niet zomaar in ronddwalen. Eenmaal aangekomen bij de kaap heb je de wereld even helemaal voor jezelf. Deze rotsachtige kaap aan de Adriatische Zee is ideaal als kampeerspot. Stel je even voor: tentje achter je, biertje in je hand en overal waar je kijkt een golvende zee. Oh en de zon die onderduikt. Laten we die vooral niet vergeten.
Eten
Omdat Albanië vele geografische zones kent, is de keuken een van diversiteit! Zo kent de keuken invloeden uit Italië, Griekenland en Turkije. Denk aan flinke ladingen oregano, mint, basilicum en rozemarijn. Het nationale gerecht is tavë kosi: gebakken lamsvlees met rijst en een yoghurtsaus. Een ander populair gerecht is pace. Bij pace wordt een dierenhoofd (varken, koe of schaap) zo lang mogelijk gekookt, totdat het hoofd eraf valt. Van dit hoofd wordt een stoofpotje gemaakt. Tja, je moet ervan houden!
Vervoer
Een retourticket van Amsterdam naar Albanië (Tirana International Airport) heb je al vanaf 135 euro. Gemiddeld doe je 5 uur over een vlucht. Eenmaal in Albanië aangekomen, kun je het beste doorreizen met de bus. Privébusjes zijn ook een goede manier om het land mee te verkennen. Voor een privébusje (oftewel furgon) ben je misschien meer centen kwijt, maar ze zijn wel sneller! Daarnaast zijn treinen ook een goede optie, aangezien je relatief weinig geld kwijt bent voor een ticket. Ook zul je per trein langs landschappen razen die niet van je netvlies af te poetsen zijn! Reis je per auto? Pas dan op, want vele wegen zijn slecht onderhouden. 
Wil je net als Geraldine roadtrippen door de Balkan? Huur dan een wagen met een 4x4 aandrijving, want de wegen hier zijn niet altijd even glad.  Dit kan bijvoorbeeld bij Drive Albania, waar je zelfs een 4x4-terreinwagen met een gids/chauffeur kan huren.
Goed om te weten
Beste reistijd: april t/m oktober
Visum: Pas na 90 dagen
Inentingen: Nee
Valuta: Lek
Taal: Albanees & Servisch
Met dank aan Balkanvibe en Floating My Boat. 
noord-albanie.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.