3 op Reis

Navajo Nation

De Navajo Nation is een groot indianengebied in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Het gebied beslaat meer dan zeventigduizend vierkante kilometer en spreidt zich over drie verschillende staten: Arizona, New Mexico en Utah. Het is het grootste landoppervlak ter wereld dat wordt behouden door een inheemse stam. De bevolking telt meer dan 350.000 bewoners.
De bewoners van het reservaat worden Navajo genoemd, maar noemen zichzelf liever Dineh. Het woord Navajo zou namelijk zijn afgeleid van een woord dat 'dief van het land’ betekent. De Dineh kennen een bijzondere vorm van religie. Deze heeft bijna uitsluitend betrekking op de genezende werking van verschillende liederen. Anders dan in andere geloven, waar veel gebeden wordt tot bepaalde goden of geesten, zingen de Dineh liederen om specifieke ziektes te verhelpen.
In de hoofdstad Window Rock vieren de Dineh begin september de Navajo Fair. Een week lang zijn er allerlei activiteiten zoals rodeo’s en een grote parade. Het hoogtepunt van de week is de verkiezing van Miss Navajo. De vrouw die deze titel wint is een jaar lang het gezicht van de hele Navajo-gemeenschap. Miss Navajo word je niet zomaar. Om deze prestigieuze titel te winnen moeten deelneemsters onder andere een schaap slachten.  
De Navajo Nation ligt midden in een aantal enorme Amerikaanse natuurgebieden. Wist je bijvoorbeeld dat het bekende Monument Vally eigenlijk Monument Valley Navajo Tribal Park heet? In deze vallei vind je enorme roodoranje rotsen die indrukwekkend afsteken tegen het vlakke landschap. Je vindt Monument Valley bij het Four Corners punt. Op dit punt komen de staten Utah, Arizona, New Mexico en Colorado bij elkaar.
Eten
Het land waar de Dineh leven is enorm droog en daarom is landbouw nooit groot geworden in dit gebied. De oorspronkelijke Dineh aten daarom voornamelijk bizon. Tegenwoordig wordt bizon een stuk minder gegeten en bestaan de gerechten veel uit schaap- en geitenvlees. Veel van deze gerechten worden gecombineerd met fry bread. Dit gebakken brood staat symbool voor het doorzettingsvermogen van de Navajo Nation. Tijdens de zeventiende eeuw werden de Dineh door de Amerikaanse overheid gedwongen om honderden kilometers van Arizona naar New Mexico te wandelen. Het brood was het enige wat ze tijdens die wandeling te eten kregen.

Dit eten kan je allemaal proberen bij restaurant Into the Grand in de stad Page in Arizona. Dit restaurant en ook de menukaart zijn historisch ingericht dus je vindt hier typisch eten uit de Navajo Nation. Vaak ook nog onder het genot van live muziek. 
Vervoer
Het gebied waar Navajo Nation in ligt wordt gekenmerkt door lange rechte wegen die tot aan de horizon rijken. Het is aan te raden om in een van de grote steden in de buurt een auto te huren. Zo kan je zelf bepalen waar je heen gaat en kan je eenvoudig lange afstanden afleggen. Openbaar vervoer is er in het gebied weinig. De ritten die er wel zijn duren vaak uren en hebben weinig stops. 
Goed om te weten
Beste reistijd: April tot en met oktober
Visum: Ja
Inentingen: Nee
Valuta: Dollar
Taal: Engels
NavajoNation

© Wisanu Boonrawd / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.