3 op Reis

Napels

Napels. Na Milaan en Rome de derde stad van Italië en een die vaak als gevaarlijk bekend staat. Nu is het inderdaad niet de veiligste plek in Europa, maar voor reizigers is het zeker niet extreem gevaarlijk. Tel daar nog eens bij op dat hier genoeg te zien en doen is.

De stad zelf is een van de oudste continue bewoonde steden ter wereld. En dat merk je. Het is een stad met een grauw verleden en een scherp randje, maar daarom juist zo tof om te bezoeken. Loop sowieso binnen bij het archeologische museum. Wil je het historische centrum eens goed bekijken, wandel dan Via San Biagio af. Castel dell'ovo is ook zeker de moeite waard. Zo ook Napoli Sotterranea en San Lorenzo Maggiore, opgravingen die het verleden van de stad blootleggen.

En dan is er nog net buiten de stad Pompeï, de oude Romeinse stad die in 1979 werd getroffen door een uitbarsting van de Vesuvius en onder een laag as kwam te liggen. Hierdoor is de stad tot aan de dag van vandaag bijna perfect bewaard gebleven. Een must see. Ja, genoeg te doen en te zien in Napels.
Eten
Italië is het land van de pizza's en de pasta's. En hier is Napels geen uitzondering op. Sterker nog, in Napels is de pizza margherita ontstaan, de meest gegeten pizza ter wereld. Maar goed, genoeg geschiedenis. Tijd voor tips.

Als we onze vrienden van Michelin moeten geloven dan zijn vooral Il Comandante en Palazza Petrucci goed. Allebei bekroond met een Michelinster. Vooral de visgerechten van Il Comandante zijn fantastisch. Maar goed, dat is natuurlijk alleen als je over een goed gevulde portemonnee beschikt. Voor wat meer budgetmaaltijden die nog steeds proeven als sterrenmaaltijden kan je het best terecht bij Da Dora. Typisch Italiaans, met heerlijke pasta's. Nog goed goedkoper, maar even lekker: Sorbillo! Zorg wel dat je een woordje Italiaans spreekt als je hier binnen stapt, want met Engels kom je niet ver.

En dan nog even met de voeten van de vloer. Op donderdag moet je zeker even bij Noodles binnenlopen. Dit is eigenlijk een sushi-restaurant, maar in de nacht een leuke club. En dan is er nog Vision Nightclub, een toffe club, maar niet voor de dunne portemonnee. Wel budget is het als je rond Piazza San Domenico Maggiore and Piazza del Gesuo Nuovo gaat rondhangen met de locals. Heel leuk, typisch Italiaans en goedkoop.
Vervoer
Je kan vanuit Amsterdam en Eindhoven direct naar Napels vliegen. Vanuit Rotterdam moet je één overstappen. Met een directe vlucht ben je binnen twee à drie uur in Napels.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei, juni, september, oktober
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Italiaans
napels.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.