3 op Reis

Nagorno - Karabach

3 op Reis is een reisprogramma, geen journalistiek programma. BNNVARA informeert reizigers op een open en neutrale manier. Patrick reist voor dit programma naar gebieden met een tumultueus verleden. Deze week is dat Nagorno Nagaorno. 

BNNVARA kent de politieke situatie in Nagorno Karabach. Patrick vertelt in deze uitzending ook over de geschiedenis en het conflict in Karabach, zonder daarbij een standpunt in te nemen.
Nagorno-Karabach is een regio in de Zuidelijke Kaukasus. De hoofdstad van de regio is Stepanakert waar zo’n 50.000 mensen wonen. Het gebied heeft prachtige natuur en is daardoor voor reizigers zeker een bestemming die de moeite waard kan zijn.
Om het gebied te bezoeken heb je wel een visum nodig. Deze kan je in de Armeense hoofdstad Jerevan ophalen bij de vertegenwoordiger van Nagorno-Karabach. Echte grenscontroles zijn er echter niet dus de kans is groot dat je pas in het gebied zelf naar het visum wordt gevraagd. 
Bijzondere bezienswaardigheden zoals de Sint Jegisjekerk, kloostercomplex Dadivank en de historische stad Tigranakert zijn ook heel tof om te bezoeken. Maar heb je nog geen zin in oude stenen, check dan even de plaatstelijke kuntscene bij de Kartinnaya Gallery! Jonge lokale kunstenaars tonen hier hun mooiste stukken dus hop zeker even binnen.
Eten
In Stepanakert zijn niet super veel restaurantjes, ook niet zo gek aangezien het stadje niet super groot is. Maar toch zijn er wel een paar lekkere plekjes te vinden zoals bijvoorbeeld op de markt. Hier kan je terecht voor de typische plaatselijke lekkernij: Zjengal-broodjes.

Wat is een Zjengal-broodje dan vraag je je nu waarschijnlijk af. Dat kunnen wij je gelukkig vertellen. Het is een soort pannenkoek die men vult met zo’n 7 soorten bladgroenten. Gezoed goedje dus. Bij de Shashlyk Bistro vind je overigens heerlijke kebabjes die je lekker op straat kan opeten.
Maar wil je echt even relaxt tafelen dan kant dat ook. Er zijn namelijk zo’n drie restaurantjes die het vermelden waard zijn. Sphinx is een restaurantje waar je niet voor de gezelligheid gaat zitten, maar wel voor het eten. Je kan het restaurant trouwens niet missen want er staat een gigantische Sphinx op het dak. En ook Niko en Ureni zijn twee plekjes waar je niet teleurgesteld zal worden! 
Vervoer
Nagorno-Karabach is enkel vanaf Jerevan te bereiken. Hier kan je ook je visum ophalen. Een retourtje Amsterdam – Jerevan kost je ongeveer €350,- en het tripje duurt zo’n 6u. Als je geluk hebt met je overstap tenminste, anders kan het ook zomaar 15u duren. Vanaf Jerevan naar Stepanakert is een ritje van zo’n 5u.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m juni en september t/m okober
Visum: Ja
Inentingen: Nee
Valuta: Armeense Dram
Taal: Armeens
nagorno-karabach.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.