Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Moremi National Park

Botswana staat bekend als de heilige graal van de Afrikaanse safari. Het land is volgebouwd met afgelegen natuurparken en -reservaten. Zo’n 40% van Botswana bestaat uit beheerde natuurgebieden, oftewel pure natuur. Het Moremi Game Reserve is daar één van. Dit natuurgebied is onderdeel van de Okavango Delta.
De Okavango Delta heeft een oppervlakte van 15.000 vierkante kilometer en is daarmee de grootste delta ter wereld. Een delta is een rivier die zich normaal gesproken aftakt en uitmondt in een zee of meer. Bij de Okavango Delta is dat niet zo. Deze heeft namelijk niet één eindpunt, maar spreidt zich uit over het hele land. Duizenden jaren geleden mondde de delta nog wel uit in het Makgadikgadi meer, maar deze is inmiddels opgedroogd tot een enorme zoutvlakte. Het water van de delta komt binnen via de gelijknamige Okavango rivier. Deze ontspringt in Angola en via Namibië stroomt de rivier Botswana binnen. Het landschap kenmerkt zich door grote moerassen en graslanden. De immense Okavango Delta pompt letterlijk leven in dit gebied en is dan ook  een magneet voor wilde dieren.
Het Moremi Game Reserve is vooral ideaal voor 4x4 selfdrives. Je kunt het gebied via zo’n selfdrive betreden middels de South Gate, oftewel de Makwee Gate. Deze is te bereiken vanaf Maun. Houd er rekening mee dat je bij de Buffalo Fence, een controlepost, wordt gecheckt op bagage en schoenen. Schoenen worden hier ontsmet om mond-en-klauwzeer bestemmingen te voorkomen. Bovendien word je gecontroleerd op vers vlees en zuivelproducten. Dit mag je niet zomaar naar een ander gebied vervoeren. Vanuit Makwee Gate kun je verschillende routes volgen, onder meer naar Xakanaxa (2.5 uur) en Third Bridge (3 uur).
In de game reserve dien je je aan bepaalde regels te houden. Zo mag je niet van de paden afwijken. Dit is gelukkig ook niet nodig; de dieren zijn makkelijk vanaf de paden te spotten. Sterker nog: ze lopen zelfs over deze paden! Ook is het niet toegestaan om te wildkamperen. Maar in het park vind je genoeg fraaie kampeerplekken. Je mag de wilde dieren niet voeren, omdat deze anders gewend raken aan de bezoekers. Je mag niet zwemmen of door het gebied lopen. En je mag vanwege de veiligheid alleen tussen zonsopgang en zonsondergang door het park rijden. 's Nachts je auto proberen op te lappen wil je namelijk niet ;) Houd er bovendien rekening mee dat je in Moremi Game Reserve vrijwel niets kunt krijgen. Zorg daarom dat je genoeg eten en drinken bij je hebt.
In het regenseizoen zijn de wegen van het park uitdagender. We raden daarom aan om met minstens twee auto’s te rijden. Ook zul je in het regenseizoen minder wild spotten. Het natte seizoen heeft ook z’n voordelen, want je deelt de game reserve met minder reizigers. Bovendien is het gebied dan groener gekleurd, wat een mooi plaatje oplevert. 
Eten
Sla genoeg eten en drinken in voordat je het Moremi Game Reserve betreedt. Hier en daar kun je waterpompen vinden, maar het is verstandig om een zelf een voorraad mee te nemen.
Vervoer
We raden aan om een 4x4 selfdrive te huren. Waarom? Wanneer je zelf op pad gaat, heb je alle vrijheid. Anders dan een georganiseerde groep, levert een zelfstandige reis meer spanning en avontuur op. 
Meer tips? Check Selfdrive4x4.com!
Goed om te weten
Beste reistijd: Juni t/m oktober
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Botswaanse pula
Taal: Engels, Tswana

Chris ontdekt de Okavango Delta in Botswana, een enorm moerasgebied en de enige binnenlandse delta in de wereld. 
Giraffen

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.