Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis

3 op Reis

Elke zondag om 19:40 uur opnpo3

Voor jouw dagelijkse dosis (duurzame) reisinspiratie.
3 op Reis

Metz

Metz is een stad in het noordoosten van Frankrijk, die ten tijde van de Romeinen al bestond. Vroeger was Metz in handen van de Duitsers, waardoor de stad nu bekend staat om zijn Duitse architectuur. Na de Eerste Wereldoorlog kwam Metz weer bij de Fransen terecht.
Een van de meest typisch Duitse bouwwerken is het treinstation in de Duitse wijk Quartier Imperiál. Dit neoromaanse station werd in opdracht van toenmalig keizer Wilhelm de Tweede gebouwd in het jaar 1905 en is 350 meter hoog. Niet te missen tijdens een trip in Metz.
Een ander historisch gebouw in het middeleeuwse centrum van Metz is Marché Couvert. Vroeger diende het als een bisschoppelijk paleis, maar nu is het omgetoverd tot een grote en overdekte markthal. Hier worden vooral dagverse producten aangeboden en elke zaterdagochtend verplaatst de markt zich ook naar buiten.
Heb je altijd al eens in een biechtstoel willen zitten? Bezoek dan de kathedraal Saint Étienne, te vinden tegenover de markthal. De kathedraal wordt ook wel de Lantaarn van de Goede God genoemd en staat bekend om zijn glas-in-lood ramen. Met 42 meter is de Saint Étienne een van de hoogste gotische gebouwen van Europa.
Vind je oude gebouwen bezoeken maar niks? Ga dan naar het Centre Pompidou, de kleine broer van het centrum voor de moderne kunst in Parijs. Het gebouw werd in 2010 geopend en het ontwerp alleen al is erg futuristisch. Het Centre Pompidou beschikt over een grote collectie aan moderne kunst en elke dag zijn hier verschillende exposities te bezoeken.
Op een halfuur rijden vanaf Metz bevindt zich de plaats Chambley. Om het jaar wordt hier op de voormalig Amerikaanse basis het grootste luchtballonfestival van Europa gehouden. Tien dagen lang stijgen hier dagelijks honderden luchtballonnen op, afkomstig uit ongeveer zeventig landen. In 2017 zijn er 456 luchtballonnen tegelijkertijd de lucht in gegaan, hiermee is het wereldrecord ballonvaren verbroken.
Eten
Metz zit vol met cafés, restaurants en brasserieën. Als je hier uit eten gaat, bestel dan een dessert waar mirabellen inzitten. Dit is een typische en zoete vrucht uit deze streek. Een andere culinaire specialiteit is de Paris-Metz. Een kleine maar mooie gekleurde cake bestaande uit macarons, mousseline en frambozen.
Vervoer
Na een rit van ruim vier uur in de auto vanuit Utrecht, kom je aan in Metz. Met de trein is deze stad ook goed bereikbaar. Eenmaal aangekomen in Metz kan je gebruik maken van de normale bus, de pendelbus en de speciale trambus.
Goed om te weten
Beste reistijd: Juni tot en met september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Frans en Duits
Metz

© Romas–Photo / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.