Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Mesetas

Mesetas. Een Colombiaans dorp midden in een hele groene omgeving. Het echte plattelandse leven kijk je in Mesetas recht in de ogen. Langs de weg kom je vaak inwoners tegen die zelf een vuur maken en hun eigen eten daarop klaar maken. Lang heeft Mesetas last gehad van grote armoede, de economie moest nieuw leven in geblazen worden en daar zijn ze hard mee op weg. De bevolking staat te popelen om de rest van de wereld te ontmoeten.
Decennialang is Mesetas gebukt gegaan onder de FARC. Een Colombiaanse guerrillagroepering die in eerste instantie opkwam voor arme boeren, maar daarna deze boeren verplichtten de cocaplant te gaan verbouwen. Een aantal jaar geleden legde de FARC in Mesetas hun wapens neer. Sindsdien is de veiligheid flink verbeterd, waardoor de natuur die ongeveer vijftig jaar lang verborgen was nu bezocht kan worden door reizigers.
Vroeger hielden de FARC-troepen zich schuil in de jungle van Mesetas, maar nu is het mogelijk om zelf deze jungle te verkennen met voormalig FARC-leden. Hun kennis en expertise gebruiken ze om reizigers rond te leiden in dit stuk wilde natuur. Ga bijvoorbeeld mee op een rafttour over de rivier Rio Güejar.
De ex-FARC leden zetten hun ervaring in de jungle niet alleen in voor jungletours. Ook kan je tegenwoordig overnachten in een kamp waar een aantal jaar geleden nog FARC-strijders bivakkeerden: Charco Azul. Majestueuze watervallen, weelderige varens en hangende lianen doen je bijna vergeten dat dit het speelveld was van een verschrikkelijke oorlog. En dat is ook de bedoeling: de geschiedenis mag niet vergeten worden, maar ditzelfde geldt voor de schoonheid van de omgeving. Vanuit Mesetas bereik je deze plek al in anderhalf uur. Een uur daarvan wordt afgelegd met de auto, de rest met de benenwagen. 
Eten
Het meest bekende gerecht van deze omgeving is mamona: geroosterd kalfsvlees met aardappelen. Veelal wordt dit gerecht bereid op een open vuur aan de kant van de weg. Zit je toch liever binnen tijdens het eten? De restaurants waar je de culinaire hoogstanden van Mesetas kan proberen zijn Frutty Cream, Maderos, La Macarena en Doña Arcelia.
Vervoer
Bussen zijn het meest gebruikte vervoersmiddel in Colombia. Vanaf hoofdstad Bogota duurt het ongeveer vijf uur voordat je aankomt in Mesetas. Maar natuurlijk is het ook mogelijk om zelf achter het stuur te kruipen.
Goed om te weten
Beste reistijd: December t/m februari
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Peso
Kraanwater: Niet drinkbaar
Taal: Spaans
Mesetas

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.