Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis

3 op Reis

Elke zondag om 19:40 uur opnpo3

Voor jouw dagelijkse dosis (duurzame) reisinspiratie.
3 op Reis

Mechelen

Wie duurzaam en bewust wil reizen, hoeft niet verder te kijken dan Mechelen. De Belgische stad van de toekomst ligt op maar twee uur reizen van Utrecht. Eens was dit een stad in verval, nu is Mechelen een hotspot voor jonge ondernemers. Hier kijken inwoners met een bewuste blik naar de toekomst, maar wordt er even bewust omgegaan met het verleden. Ligt je interesse bij geschiedenis, voedsel, drank, of misschien echt alleen shoppen? Mechelen heeft iedereen iets te bieden. Een perfecte plek voor een weekendje weg zonder schuldgevoel, dus.
Bewustzijn zie je terug in alles. Zo vind je in Mechelen de eerste fairtrade winkelstraat van België. Met de recente ontwikkeling in Mechelen is de Onze-Lieve-Vrouwenstraat volgestroomd met jonge bedrijven. Eerlijke, groene en duurzame producten leveren staat bij veel van deze ondernemers hoog in het vaandel. Van kleding en huishoudproducten tot gezond óf ongezond eten, hier kan je terecht voor al je groene aankopen.
Het duurzaamst is het natuurlijk om je te voet te verplaatsen. Om dit aan te moedigen is er in Mechelen een graffiti-wandelroute uitgezet. Tien kunstenaren hebben zich uitgeleefd op tien anders onopvallende muren door de stad heen. Mechelen Muurt, zoals het initiatief heet, leidt bezoekers op deze manier weg van de vaste winkelstraten. Een kaart van de wandelroute kan je vinden bij het Infokantoor Toerisme en UiT. Online kan je deze echter ook downloaden op de website van Mechelen Muurt. Met oog op het milieu, kunnen we dat natuurlijk alleen maar aanmoedigen.
Naast een vooruitstrevende blik op de toekomst, kampt Mechelen ook met een duister verleden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten tientallen duizenden joodse mensen en zigeuners in Kazerne Dossin wachten tot ze naar concentratiekampen werden door vervoerd. Nu is hier een museum waar deze geschiedenis openlijk wordt herdacht. Zowel vaste als tijdelijke tentoonstellingen vergroten jouw kennis over de Holocaust in België. Elke tentoonstelling grijpt terug op kwesties rondom mensenrechten in het heden. Zo creëert de gruwelijke geschiedenis tegelijkertijd bewustzijn voor hedendaags onrecht.
Eten
In Mechelen is er geen tekort aan eetgelegenheden die duurzaamheid op de eerste plek zetten. Hier vind je veel vegetarische en veganistische opties, die niet alleen heel lekker maar ook betaalbaar zijn.
Gedurende de hele dag kan je bijvoorbeeld terecht bij Sister Bean aan de Vismarkt. Deze koffie-ontbijt-lunchbar serveert gezonde maaltijden voor alle diëten. Glutenvrij, veganistisch, of toch graag een gebakken eitje bij de lunch? Hier wordt elk gerecht met de hand gemaakt, alleen van eerlijke en verse producten. Ook kan je hier elke zaterdag en zondag genieten van een heus lunchbuffet.
Staat fastfood in de weg van je plantaardige dieet? Niet bij Funky Jungle. Hier bieden ze honderd procent veganistische gerechten die goed zijn voor het milieu, maar niet inleveren op gemak. Verschillende burgers, kazen en sauzen: allemaal zonder dierlijke producten maar minstens net zo lekker. Niet zo’n trek maar wel enthousiast? Funky Jungle heeft een groot assortiment aan tropische cocktails. Zo kan je al lallend de natuur een handje helpen.
Vervoer
Mechelen is heel toegankelijk met het openbaar vervoer. Met de trein vanuit Utrecht bereik je Mechelen al in ongeveer twee tot drie uur. Hiervoor kan je gebruik maken van de Thalys of de IC Brussel. In Mechelen kan je veel plekken bereiken met de benenwagen of met de fiets. De stad moedigt deze vervoermiddelen dan ook graag aan. Dit doen ze door openbare fietspompen aan te bieden, speciale fietsstraten te creëren en de algehele veiligheid voor fietsers en wandelaars te vergroten. Daarnaast is het goed om te weten dat deze duurzame stad tientallen elektrische oplaadpunten heeft.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Vlaams
shutterstock_1581130693

© Nina Alizada / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.