3 op Reis

Manaus

De stad Manaus ligt in Brazilië , te midden van het allergrootste regenwoud ter wereld: de Amazone . Manaus wordt ook wel ‘het hart van de Amazone’ genoemd en is met ongeveer 2 miljoen inwoners de dichtstbevolkte stad in deze regio. Doordat Manaus zo ver weg gelegen is van andere Braziliaanse steden, is de stad alleen te bereiken per boot op vliegtuig. Deze isolatie van de rest van het land heeft wel een voordeel, want zowel de natuur en cultuur van Manaus is daardoor grotendeels ongerept en onaangetast gebleven. 
Tijdens het einde van de 19 eeuw, had Manaus een enorme rijkdom in handen dankzij de rubberhandel. Uiteindelijk stortte deze rubberindustrie, maar vind je hier nog steeds sporen van dit handelsverleden. Als je door de stad wandelt, zal je een aantal monumenten tegenkomen als bewijs van dit verleden. Denk aan het Teatro Amazonas, het Rio Negro-paleis en de Mercado Municipal. Deze laatstgenoemde is bijvoorbeeld een grote extravagante markthal gelegen aan de Amazonerivier, waarvan de architectuur is gebaseerd op het grote winkelcentrum Les Halles in Parijs
Het Amazoneregenwoud is immens groot en strekt zich uit over maar liefst negen landen, waarvan Brazilie er één is. Aangezien Manaus te midden van deze grote jungle ligt, is dit voor veel toeristen het startpunt om de Amazone te ontdekken. Er zijn dan ook ontelbaar mogelijkheden om een jungletour te boeken. Een andere aanrader is om over de Amazone te varen. Wat een absoluut hoogtepunt is, is om hier het natuurfenomeen Econtro das Águas te aanschouwen. Hier ontmoeten twee rivieren elkaar, de Rio Solimões en de Rio Negro, maar zónder met elkaar te mengen. Dit levert een bizar beeld op waarbij groen en bijna zwart water elkaar als twee tegenpolen lijken af te stoten.
Een andere populaire toeristische trekpleister is het zwemmen met zogenaamde Orinocodolfijnen, beter bekend als roze dolfijnen. Ondanks dat dit natuurlijk heel bijzonder is om met deze dieren te zwemmen, is dit niet aan te raden. Op lange termijn zullen de dolfijnen namelijk afhankelijk worden van toeristen die hen voeren en niet zelf meer op jacht gaan. Wil je ze toch heel graag zien? Probeer ze dan bijvoorbeeld te spotten vanaf een boot, zodat de dolfijnen in hun natuurlijke habitat kunnen blijven leven.
Eten
In de regio zijn meer dan tweeduizend soorten vis te vinden. Er zijn dan ook genoeg mogelijkheden om verschillende visgerechten te proeven. Bij Tambaqui kun je bijvoorbeeld, je raadt het nooit, tambaqui proeven. Dit is een gegrilde filet van een lokale vissoort. Maar om het als echte local aan te pakken, kun je ook zelf je visje halen op de vismarkt vlakbij de Rio Negro! Meer fan van vegetarische gerechten? Probeer dan de soyaburger in het hippe Casa da Pamonha. Daarnaast is een populaire fruitsoort in Brazilië de superfood açai. Deze bes zit tjokvol vitamines en wordt vaak in desserts en smoothies verwerkt. Je kan Manaus dus absoluut niet verlaten zonder een goeie açai bowl te hebben geprobeerd!
Vervoer
Manaus ligt ver afgelegen van alle andere grote steden in Brazilië. Vanwege de enorme afstanden en de slechte wegen tussen de steden, is het dus erg moeilijk om Manaus met de auto binnen te rijden. Het beste kun je een vliegticket boeken naar Luchthaven Brigadeiro Eduardo Gomes-Manaus International. Vanaf hier gaan vervolgens bussen naar het centrum. Vanaf São Paolo of Rio de Janeiro is het ongeveer vier uur vliegen.
Goed om te weten
Beste reistijd: Juni t/m september
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Braziliaanse Real
Taal: Portugees
Met dank aan: Olaf Reizen.
Manaus Brazilië

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.