Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Machu Picchu

Machu Picchu ligt in Peru, een stuk ten noordwesten van Cuzco . Het behoort tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen. Meer dan terecht, want de indrukwekkende ruïnes liggen op 2,4 kilometer hoogte tegen een berg tussen de Andestoppen. Je hebt hier een adembenemend uitzicht op de Urubamba vallei. De oude stad werd in 1866 door Augusto Berns ontdekt. De Duitse goudzoeker vond de bergstad en plunderde alle schatten, die hij vervolgens verkocht aan Europese musea. In 1911 ontdekte historicus Hiram Bingham Machu Picchu opnieuw. In 1983 werd de stad door UNESCO opgenomen op de Werelderfgoedlijst.
Machu Picchu is eigendom van de Inca’s. Wetenschappers zijn het nog steeds niet eens over de functie van de oude stad. Sommigen denken dat het een buitenverblijf voor koningen was., terwijl anderen denken dat het als fort diende. Wat het ook is geweest: het is nog steeds mooi en erg indrukwekkend.

Er zijn twee manieren om bij Machu Picchu te komen. De eerste manier is met de benenwagen. De meeste backpackers boeken een tocht van vier of vijf dagen. Deze zogenaamde Inca Trail is heel populair en een absolute aanrader. Let wel op: ga niet zonder conditie op pad, want de Inca Trail is behoorlijk pittig. Niet alleen door het klimmen en klauteren, maar de ijle lucht hoog in de bergen zorgt ook nog voor minder zuurstof. Een beetje trainen kan dus geen kwaad. Ben je iets slechter ter been? Kies dan voor optie twee en ga net als Geraldine, lekker met de trein!

Let op, er is bij Machu Picchu vrijwel niks te krijgen. Naast een mooi uitzicht, een diepe vallei en bijzonder veel lama’s vind je hier niets. Geen eettenten, drinken of wc's. Neem dus je eigen voorraad eten mee als je de berg op gaat.
Eten
Als je Machu Picchu gaat bezoeken, is de kans groot dat je start in het dorpje aan de voet van de berg: Aguas Calientes. Dit dorp staat ook wel bekend als Machu Picchu Pueblo. Aguas Calientes is het eindpunt van de Inca Trail en het ideale startpunt voor de tocht naar boven. Bijna alle Machu Picchu-bezoekers verblijven hier. Logisch dus dat je er ook veel restaurants vindt. Je kan bijvoorbeeld goed eten in restaurant El Indio Feliz Bistro. De inrichting is wat vreemd en chaotisch, maar laat je niet afschrikken. Het eten is erg lekker. Een andere leuke plek is Machu Pisco. Hier kan je lekker eten en genieten van een prachtig uitzicht.
Bij Machu Picchu zijn geen eettentjes, geen café's en geen wc's. Als je de tocht naar boven gaat maken, vergeet dan niet om je eigen voorraad eten en drinken mee te nemen. 
Vervoer
Loop je niet de Inca Trail? Neem dan de trein naar Aguas Calientes. Die trein vertrekt vanaf Ollantaytambo, 65 kilometer ten noordwesten van Cuzco. Vanaf Aguas Calientes is het nog een halfuur met de bus naar Machu Picchu. Tip: ga vroeg uit de veren, rond een uur of vier 's ochtends. Dat voorkomt toeristisch oponthoud en dan heb je de hele dag om te genieten van het indrukwekkende Machu Picchu. 
Goed om te weten
Beste reistijd: April t/m februari
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Peruaanse Sol
Taal: Spaans, Quechua, Aymara
machu-picchu.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.