Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Lyon

Lyon heeft het complete pakket: cultuur, historie, architectuur en gastronomie. De tweede grootste stad van Frankrijk, aan de voet van de Frans Alpen, staat vooral bekend om haar voedsel- en wijncultuur. De stad is een ultieme optie voor een weekendje weg en een uitstekend alternatief voor haar grotere broer, Parijs. Met name in de winter is Lyon een goede keuze! Tijdens de koudere maanden van ’t jaar deel je de stad namelijk met minder toeristen. Ook zijn de ticket- en hotelprijzen dan een stuk lager. Bonusreden: in januari profiteren je van gigantische kortingen tijdens de massale uitverkoop die dan door de staat wordt opgelegd. 
Het gehele stadscentrum van Lyon is erkend als UNESCO World Heritage gebied. In dit gedeelte, genaamd Old Vieux, vind je immens veel renaissance-architectuur. Huur vooral een fiets om zoveel mogelijk te spotten en duik vooral in de ochtend het oude stadscentrum in. In de ochtend heb je namelijk meer rust om de schitterende panden en pittoreske straten te bewonderen. Let vooral op de traboules , typisch overdekte steegjes die dwars door warenhuizen en binnenplaatsen lopen. In Lyon vind je honderden van dit soort steegjes! Bezoek vooral het Village des Créateurs, een voormalige zijdetunnel dat wordt gezien als mekka voor jonge en innovatieve ontwerpers uit het hele land. Of je nou heerlijk wilt lunchen, shoppen of kunst wilt bekijken, deze plek is de moeite waard om te bezoeken. Tip: wandel door de allerlangste traboule, die begint op Rue Saint-Jean (nr. 54) en eindigt bij Bouf Street (nr. 27). 
Een tegenhanger van het oude stadscentrum is de wijk La Confluence. La Confluence ligt net buiten het centrum en was ooit de werkplaats van de stad, met gevangenis, tippelzone en gasfabriek. Tegenwoordig is ’t de wijk van de 21 ste die Lyon op de kaart moet zetten als Europese stad. En dat stralen de moderne architectonische gebouwen uit! Ook is het de moeite waard om een wandeling langs de Rhône te maken. Hier vind je zo’n vijf kilometer aan wandelpaden, waar je talloze restaurants en barretjes aantikt. Museumliefhebbers kunnen het Museum of Fine Arts induiken, het museum met de allergrootste collectie Europese kunst van ’t hele continent. Verder valt er in Lyon genoeg te beleven op uitgaansgebied, van underground technofeesten tot rockcafés. Als clubliefhebber wil je Le Sucre onthouden, dat wordt beschouwd als de beste club van Lyon.
Eten
Lyon staat bekend als de hoofdstad van de gastronomie. De stad heeft een van de allergrootste concentraties restaurants per hoofd van de Franse bevolking. En het aantal restaurants met één of meer Michelinsterren is hier bizar hoog! Natuurlijk hoef je geen zware portemonnee te hebben om in Lyon een gezellig hapje te eten. Je vindt hier namelijk genoeg eenvoudigere restaurants met streekgerechten. Culinaire tip: Les Halles de Lyon Paul Bocuse , een grote overdekte markt met een grabbelton aan gastronomische producten. Maison Sibilia (gelegen in deze markt) is de beste charcuterie, waar de crew zich heeft gewaagd aan allerlei worst en paté. Ook is het 't waard om een traditionele Mâchon in restaurant La Meunière te proberen. Meer inspiratie vind je op Geek & Food. 
Vervoer
De beste manier om je van A naar B te verplaatsen, is per fiets. In Lyon barst ’t van de Vélo‘v fietsstations, met rood-zilveren huurfietsen. Het handige aan deze huurfietsen is dat je ze bij elk station kunt inleveren. Ben je van plan om een fiets voor meerdere dagen tegelijk te huren? Koop dan vooral een carte courte durée (een tijdelijke kaart). Met zo’n kaart kun je zeven dagen lang een fiets huren voor maar een paar euro! Daarnaast kun je prima per bus, tram of metro reizen. Het openbaar vervoer is in Lyon namelijk goed geregeld. Andere optie is het huren van een Solex. Daarvoor kun je bij Le Brélon de Lyon terecht.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Frans
lyon

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.