Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Lviv

Bij Oekraïne denk je al snel aan de Russische bezetting van de Krim. Het land is ook nog steeds in oorlog met Rusland, maar daar merk je in Lviv nauwelijks iets van. Deze stad helemaal in het westen van Oekraïne voelt Europees aan. En dat is niet gek, want de stad is in het verleden onderdeel geweest van Polen, Hongarije, Oostenrijk en de Sovjet-Unie.  

Lviv is een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa. Het is dan ook niet voor niets dat het centrum van de stad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO terug te vinden is. Het is het best om vanaf de Svobody Prospekt (Vrijheidslaan) de stad te gaan ontdekken. Vanaf hier is het een kleine wandeltocht naar het Rynok-plein. Op dit plein ben je omgeven door architectonische meesterwerken in bijna alle denkbare bouwstijlen. Rondom dit plein vind je de oudste straten van de stad. Het is leuk om in deze straten te verdwalen, de schoonheid van de stad te bewonderen en op die manier Lviv te ontdekken.  
Een ander monument dat je niet mag missen is het Potocki Paleis. Dit imposante bouwwerk is gemaakt voor Alfred Józef Potocki, de voormaling minister-president van Oostenrijk. Kosten noch moeite zijn gespaard om het paleis uit de grond te stampen en het is zelfs de grootste woning van de hele stad. Daarnaast is het leuk om een bezoek te brengen aan het Korniakt Paleis. Dit paleis is onderdeel van het Lviv Historisch Museum dus je kan gelijk in de geschiedenis van de stad duiken.
Eten

Ploschka Rynok is het centrale plein waar het publieke leven om draait, zeker in de zomer. Hieromheen vind je de beste winkels en terrassen. Ook vind je hier Kryjivka (De Schuilplaats), het Partizanenrestaurant. Dit restaurant is compleet ingericht als een schuilplaats van Oekraïense rebellen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wil je naar binnen? Dan moet je het wachtwoord weten en hard op de deur bonken. Als je dit goed gaat en je geen Russisch sympathisant blijkt, word je verwelkomd met een shot wodka en mag je het restaurant in. Hier kan je genieten van lokale specialiteiten als gebraden varkensoor of ingelegde haring. Dat mag je niet aan je voorbij laten gaan. Daarom hebben wij het wachtwoord voor je: Slava Ukraini (Glorie voor Oekraïne).

Vervoer

In Lviv rijden verschillende trolleybussen rond. Deze brengen je van alle grote stations naar het centrum van de stad. Kaartjes voor de bus kosten minder dan een euro, maar vergeet niet je kaartje te perforeren met de perforators die in de bus hangen. Als je dit niet doet kan je namelijk een boete krijgen. Eenmaal in het centrum aangekomen is alles op loopafstand. Mocht je liever de taxi pakken dan kan dat ook, maar let dan wel goed op de prijs. Chauffeurs rekenen soms dubbeltarief of meer voor buitenlanders. Spreek dus van tevoren een duidelijke prijs af.

Goed om te weten
Beste reistijd: Mei, juni, september
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Grivna
Taal: Oekraïens
Lviv1

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.