3 op Reis

Lübeck

Hoog in het noorden van Duitsland vind je de Hanzestad Lübeck. Hanzesteden zijn verschillende Nederlandse en Duitse steden die tussen de twaalfde en zestiende eeuw nauw met elkaar samenwerkten. Lübeck was vanwege de ligging vlakbij de Oostzee een belangrijke plek in dat netwerk. Vandaag de dag is Lübeck in Duitsland nog steeds de belangrijkste importeur van Franse wijn.
Dat Lübeck in de middeleeuwen belangrijk is geweest, is in het centrum van de stad goed te zien. De hele oude binnenstad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is door middel van de oude stadsgracht nog omringd door water. Hoogtepunt van deze binnenstad is de Holstentor. Dit imposante gebouw is de oude stadspoort en tegenwoordig een museum over de stadsgeschiedenis.
Een ander gebouw dat niet te missen is, is de St. Marienkerk. Deze kerk is een van de grootste van heel Duitsland en heeft onder andere twee torens van 125 meter hoog. Opvallend detail: tegen de kerk aan zit een kleine duivel. Die zit daar omdat de legende zegt dat, toen de kerk gebouwd werd, de duivel langskwam. De duivel was woedend en wilde de kerk kapot gooien met een steen. Bewoners wisten de duivel gelukkig wijs te maken dat er niet een kerk, maar een herberg gebouwd werd. Daarop legde de duivel zijn steen neer en ging naast de kerk zitten. Daar zit hij vandaag de dag dus nog steeds.
Lübeck ligt aan de Oostzee en dat betekent dat je deze stad goed kan combineren met het strand. In de Baai van Lübeck vind je kilometerslange zandstranden. Een goede plek voor een stranddag is het strand bij Travemünde. Dit ligt op een half uurtje van Lübeck en staat vol met kleurrijke strandstoelen. De perfecte plek om bij te komen in de zon of uit te waaien na een aantal dagen in de stad.
Eten
In Lübeck vind je op elke hoek van de straat marsepein en dat is zeker niet zonder reden. De Lübeckers hebben marsepein uitgevonden en Lübecker marsepein is daarom wereldberoemd. Café Niederegger is de plek bij uitstek om de lekkernij te proberen. Het café heeft zelfs een klein marsepeinmuseum.
Het is een aanrader om ook langs de Lübeckse Kartoffelspeicher te gaan. Hier kan je aardappelgerechten in alle soorten en maten proberen. Naast klassieke Duitse kartoffels, die eigenlijk gewoon gebakken aardappelen zijn, heb je bijvoorbeeld aardappels met hete Mexicaanse kruiden.
Vervoer
Lübeck is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf Utrecht ben je binnen zes uur op Lübeck Centraal. Lübeck zelf is geen hele grote stad, daarom kan je alles goed te voet verkennen. Mocht je toch liever gebruik maken van het openbaar vervoer, koop dan een Happy Day Card. Daarmee mag je de hele dag gebruik maken van het openbaar vervoer en krijg je ook korting op verschillende restaurants, musea en theaters.
Goed om te weten
Beste reistijd: Juni t/m september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Kraanwater: Drinkbaar
Taal: Duits
Lübeck

© Anton_Ivanov / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.