Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Lofoten

Hoge bergen, diepe fjorden en steile kliffen: dat kenmerkt het landschap van de Lofoten. Deze eilandengroep in de Noorse Zee heeft alle ingrediënten voor een onvergetelijke en avontuurlijke reis. Adembenemende uitzichten en kleine vissersdorpen vormen de basis voor je trip. De geschiedenis van de eilanden valt terug te leiden naar de tijd van de Vikingen. Maak je klaar om de natuur op haar puurst te zien. 
Op de Lofoten kan je de schoonheid van de natuur optimaal ervaren. Door de grote diversiteit aan landschappen zijn hier tal van activiteiten te doen. Ga bijvoorbeeld skiën, vissen, wandelen, duiken, klimmen of zelfs surfen. Ga je als reiziger op zoek naar een rustigere reis of ben je toe aan meer ontspannen activiteiten? Bewonder dan (met een beetje geluk) in de wintermaanden het noorderlicht. Als je tussen april en augustus gaat kan je juist genieten van de middernachtzon. In die maanden gaat de zon namelijk helemaal niet onder. Een andere aanrader is het Vikingmuseum, waar je op een levendige manier ontdekt hoe de Vikingen eeuwen geleden leefden. Hier is namelijk een heel Vikingdorp nagebouwd. 
De inwoners van de Lofoten hechten veel waarde aan hun tradities, natuur en leefomgeving. Om deze waarden te bewaken werken de gemeente en de reisindustrie nauw samen. Hierdoor gaan de traditionele levensstijl en het groeiend aantal bezoekers hand in hand. De trotse Noren laten je graag hun land zien. Het klimaat op de Lofoten is wel iets waar je rekening mee moet houden. Hoewel het erg koud kan zijn, stijgt de temperatuur snel als de zon tevoorschijn komt. Het weer op de eilanden is ontzettend onvoorspelbaar. Houd daar dus rekening mee. 
Eten
Je gaat er niet aan ontkomen: de inwoners van de Lofoten zijn gek op vis. De specialiteit uit dit gebied, de stokvis, mag je dan ook zeker niet missen. Deze gedroogde kabeljauw wordt op de Lofoten gemaakt van paaikabeljauw of van Skrei, een speciale kabeljauwsoort. Die laatste is maar een paar maanden per jaar verkrijgbaar. Verder speelt de visserij een belangrijke rol in het dagelijks leven van de inwoners. Als je van vis en zeevruchten houdt zit je hier dus op de juiste plek.
Lekkere visgerechten kan je eten bij Maren Anna in Sorvågen en Børsen Spiseri in Solvaer. Voor koud bier ga je naar de Styrhuset Pub of naar Bar Bacalao, waar je trouwens ook goed kan eten. Kan jouw bier niet koud genoeg zijn? Breng dan een bezoek aan de Magic Ice Bar in Svolvær. Dit is een galerie en bar in één, waar alles van ijs is gemaakt. IJskoude drankjes gegarandeerd!
Vervoer
Je kan op verschillende manieren op de Lofoten komen. Neem bijvoorbeeld de boot vanaf Bodø of Skutvik. Verschillende vluchten brengen je ook naar de eilandengroep, maar daar betaal je vaak iets meer voor. Een andere optie is met de bus of auto over de E10. Dit duurt dan wel weer langer, dus daar moet je wel de tijd voor hebben. 
Op de Lofoten zelf rijdt er heel weinig openbaar vervoer, dus een auto kan handig zijn om de eilanden mee te ontdekken. Je kan een auto meenemen op de ferry of huren op een van de eilanden. Sommige excursies zijn ook inclusief vervoer. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m augustus
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Noorse Kroon
Taal: Noors
Geraldine is op de ruige eilandengroep de Lofoten. Ze vaart samen met visser Geir uit om het goud van de Lofoten te vangen: kabeljauw. 
Geraldine bezoekt de Lofoten, een eilandengroep in het noorden van Noorwegen. Hier laat bewoner Tommi zien hoe het is om op zo’n afgelegen plek te wonen.
lofoten 2

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.