Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Leipzig

Leipzig is een karakteristieke stad vol met studenten, kunst en cultuur. Qua sfeer en diversiteit is het te vergelijken met Berlijn, maar dan wat gemoedelijker. In Leipzig herinneren veel gebouwen aan de tijd dat de stad onderdeel was van de Sovjet Unie. Een bezoek aan het Stasi museum de ‘Runde Ecke’ mag dan ook zeker niet ontbreken. Hier zijn indrukwekkende dingen te zien over de werkwijze van de Stasi tijdens de Koude Oorlog.
Het Alte Rathaus vormt het historische middelpunt van de stad. In de oude binnenstad vind je het oudste koffiehuis van Europa. Een bijzondere plek in Leipzig is het Hauptbahnhof, het grootste kopstation (een station waarbij treinen niet verder kunnen rijden) van Europa. Als het station zelf je niet zo boeit, is er een enorm winkelcentrum waar je je kan vermaken.
Eten
Ben je aan het rondtoeren door de stad en krijg je een platte band? Niet erg! Maak er een rustmoment met een lekker biertje van. Bij Dr. Seltsam wordt je band geplakt terwijl jij een lekker drankje drinkt. Proost! Welk biertje je in Leipzig kiest? Gose, zeldzaam in Leipzig gebrouwen bier. Ook leuk: de Gose brouwerij bezoeken.
Tijd voor een snack? Dan kies je natuurlijk voor de bekende currywurst of voor een hamburger in een van de opkomende burgertenten. Wat je ook doet, duur is het eten in Leipzig niet. Wil je goedkoop mét spectaculair uitzicht? Reserveer dan een tafel bij de Panorama Tower. Ben je op zoek naar een lekker lokaal gerecht? Ga dan zeker langs bij Kartoffelhaus N°1! 
De dag sluit je af met een drankje in een van de cafés in de Karl-Liebknechtstrasse. Ben je nog niet moe? Dan haal je de nacht door in een van de vette clubs in de stad, bijvoorbeeld bij Distillery, Nachtcafe of de Sky Club. 
Vervoer
Je rijdt in ongeveer een halve dag met de auto naar Leipzig. Maar als je het vliegtuig pakt, doe je er 1,5 uur over. Het is de geboortestad van de Trabant auto. De stad is verder prima per auto te verkennen. Liever met de fiets? Dat is ook een prima manier om de stad te ontdekken.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei, juni, juli, september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Duits

De tweede stop van Floortjes reis richting Peking is het Duitse Leipzig. In deze stad werd het zaadje gelegd voor de hereniging tussen Oost en West Duitsland. Floortje gaat naar het Stasi-museum waar je kunt zien hoe de afluisterpraktijken in het DDR-tijdperk gebeurden.


Geraldine gaat in de omgeving van Leipzig langs de geheime schat van het voormalig communistisch Oostblok, een bunker die gebouwd was voor de Derde Wereldoorlog. En ze staat op het Melt! terrein waar jaarlijks een legendarisch feest plaatsvindt.
leipzig.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.