Sfeerfoto van 3 op Reis

3 op Reis

Elke zondag de mooiste compilaties om 19:40 uur op NPO 3.npo3

Voor jouw dagelijkse dosis duurzame reisinspiratie
3 op Reis

Lebanon Mountain Trail

Dwars door de bergen van Libanon loopt de Lebanon Mountain Trail (LMT). De route begint in de noordelijke stad Andqet en brengt je in 470 kilometer langs oorlogsruïnes, prachtige uitzichten, achttien verschillende religies en 75 verschillende dorpen en steden naar Marjayoun in het zuiden. De LMT is verdeeld over 27 etappes van elk ongeveer één dag en is de beste manier om de rijke natuur en cultuur van Libanon te ontdekken. 
Libanon staat bekend om zijn enorm gastvrije bewoners en dat is te merken als je de trail bewandelt. Wandelaars kunnen onderweg overnachten in talloze homestays. Hier word je door de lokale Libanezen goed in de watten gelegd zodat je de volgende dag weer op pad kan. Door het vele eten dat je krijgt, wordt er zelfs gezegd dat de LMT de enige wandelroute is waar je aankomt in plaats van afvalt.  
Er wordt vaak gedacht dat Libanon een onveilig land is en tot voor kort was het vanwege meerdere oorlogen onmogelijk om op route te wandelen. Maar sinds 2006 is het rustig in het land en tegenwoordig is de LMT zo goed als veilig. Wel wordt het afgeraden om de bergen alleen te gaan verkennen. In het zuiden liggen bijvoorbeeld nog enkele mijnen die overgebleven zijn uit de oorlog. Ga dus nooit zonder gids op pad. De route wordt onderhouden door de Libanese stichting Lebanon Mountain Trail. Deze stichting plant bijvoorbeeld jaarlijks honderden nieuwe bomen om de natuur langs de route te helpen herstellen. 
Het is belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Houd er rekening mee dat je bij elke etappe een zweterige 15 tot 23 kilometer over bergen, langs rotsen en door de sneeuw moet wandelen. Begin dus niet ongetraind aan de wandeling.  
Eten
Als je de LMT gaat lopen zal je voornamelijk in verschillende homestays overnachten. Hier wordt het eten verzorgd door de lokale inwoners. De tocht is dan ook een wandeling langs vele Libanese specialiteiten.  Shish Barak  bijvoorbeeld, een bord vleesdumplings in yoghurtsaus. Dit gerecht is goed te combineren met  mjadara,  een rijstgerecht met linzen en gebakken ui. Mjadara is een makkelijk bijgerecht en schijnt veel Libanezen door de oorlog heen geholpen te hebben. 
Vervoer
Als je de route wil lopen is het aan te raden via de stichting Lebanon Mountain Trail te boeken. Deze organiseert jaarlijks twee tochten. In april start de eerste tocht en bewandel je in dertig dagen de gehele route. In het najaar duurt de tocht tien tot veertien dagen en loop je ongeveer de halve route. 
Als je de gehele tour boekt hoef je alleen nog maar een ticket naar Rafik Hariri International Airport in Beiroet te kopen. Vanaf daar zijn alle overnachtingen en vervoer van en naar de route geregeld. 
Goed om te weten 
Beste reistijd: April/mei
Visum: Ja
Inentingen: Ja 
Valuta: Libanese pond
Taal: Arabisch 
Libanon Mountain

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.