3 op Reis

Languedoc

Diep in Zuid-Frankrijk vind je de provincie Languedoc. De provincie herbergt grote steden als Nîmes en Montpellier, grenst aan de Middellandse Zee en heeft door het mediterrane klimaat bijna het hele jaar lekker weer. Alle ingrediënten voor een heerlijke strandvakantie, maar de provincie heeft meer te bieden dan dat. In het binnenland staan verschillende natuurparken bijvoorbeeld vol met middeleeuwse kastelen en uitgestrekte wijngaarden.

Tussen de heuvels van de Languedoc vind je veel pittoreske Franse dorpen. Olargues is daar een goed voorbeeld van. Het middeleeuwse dorp heeft in de loop der jaren al zijn charme behouden en bestaat bijna volledig uit zandkleurige huizen. Deze steken mooi af tegen de groene natuur waardoor het dorp een sprookjesachtige uitstraling krijgt. Mede dit heeft ervoor gezorgd dat Olargues is gekozen tot een van de 152 mooiste dorpen van Frankrijk.

De Romeinen hebben nogal wat invloed gehad in Zuid-Frankrijk en dat merk je. Zo vind je in steden als Nîmes verschillende tempels en een eeuwenoud amfitheater, maar ook in de natuur hebben de Romeinen hun voetafdruk achter gelaten. Bij de Pont du Gard bijvoorbeeld. Dit aquaduct is gebouwd over de rivier de Gardon en werd vroeger gebruikt om water te transporteren naar Nîmes. De enorme brug stamt uit de eerste eeuw na Christus en bestaat uit maar liefst drie verschillende niveaus. Het bouwwerk is 49 meter hoog en 275 meter lang. Het is leuk om een kano te huren en onder de brug door te peddelen. Op die manier krijg je een uniek beeld van het aquaduct.

De Languedoc is bekend om de vele wijngaarden. Door het hele gebied vind je veel wijnboerderijen en de Languedoc is zelfs het grootste wijngebied van Frankrijk. Bijna alle verschillende soorten wijn worden hier geproduceerd en bij veel wijnboeren kan je als reiziger gratis naar binnen om een kijkje te nemen in de keuken. De boeren hebben vaak een winkel waar je wijnen kan proeven. Het is een aanrader om eens op de fiets te stappen en langs verschillende wijngaarden te rijden. Zo krijg je een goed beeld van de grote diversiteit aan wijnen in het gebied.

Als je dan toch op de fiets zit zal je ongetwijfeld langs een van de vele middeleeuwse kastelen en burchten fietsen. Daar staat het gebied namelijk vol mee. Een mooi voorbeeld is het Château de Castries. Dit kasteel stamt uit de renaissance en geeft je een beeld van hoe Frankrijk er in die periode uitzag. Daarnaast ligt het gebouw bovenop een heuvel bij de stad Castries. Dit geeft je een mooi uitzicht over de stad en het omringende gebied.

Eten

In Languedoc kan je volop genieten van de Franse keuken, maar ook van veel lokale specialiteiten. Een voorbeeld daarvan is agilot. Dit is een aardappelpuree gemengd met kaas en knoflook. Het gerecht was in de middeleeuwen overlevingskost voor Franse monniken, maar inmiddels uitgegroeid tot een echte lokale specialiteit die op de meeste menukaarten te vinden is. Het is leuk om het binnenland in te trekken en in een van de vele kleine dorpjes te gaan eten. Laat je daarbij vooral adviseren over de beste lokale wijn.

Vervoer

De provincie Languedoc ligt op ongeveer elf uur rijden vanuit Nederland. Het is handig om zelf met de auto te gaan, want de provincie heeft prachtige autoroutes door de verschillende natuurparken en wijngaarden. Daarnaast rijdt er weinig openbaar vervoer in de natuurparken en ben je in een auto vrij om waar en wanneer maar ook te stoppen. Dit is met alle natuur om je heen mooi meegenomen.

Goed om te weten

Beste reistijd: Juni, Juli, Augustus
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Frans

Languedoc

© javarman / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.