Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Lakeland

Groene eilanden, uitgestrekte bossen en grote meren. Het land van duizend meren. Zo wordt Finland ook wel genoemd. In werkelijkheid zijn het er veel meer dan duizend. Ruim 200.000 zelfs. De meeste daarvan vind je terug in de provincie Lakeland. De meren zijn verbonden door verschillende rivieren en kanalen waardoor ze een enorm labyrint vormen.
’s Zomers vind je in Lakeland een oase van rust. In het gebied vind je ook het grootste meer van Finland: het Saimaameer. Dit meer heeft een oppervlakte van meer dan vierduizend vierkante kilometer. Met een beetje geluk spot je de zeldzame ringelrob tijdens een boottocht op dit meer. Deze zeehondensoort wordt met uitsterven bedreigd en het meer is een van de laatste plekken waar het dier in het wild te bewonderen is.
Waar de meeste reizigers Finland in de winter zullen aandoen vanwege het wereldberoemde Lapland, wordt Lakeland in die tijd van het jaar vaak vergeten. Volledig ten onrechte, want zeker in de koude maanden is het gebied een waar winterwonderland. De duizenden meren zijn bedekt met een dikke laag ijs en sneeuw. Dat maakt de meren geschikt om op te gaan ijsvissen. Dan moet je wel uitkijken voor langsrazende sneeuwscooters, want die racen ook regelmatig over de meren.
De rust die je vindt in Lakeland wordt op één plaats ruw verstoord. Het plaatste Lemi is namelijk de metalhoofdstad van de wereld. Hoewel de stad slechts drieduizend inwoners heeft, komen hier maar liefst dertien metalbands vandaan. Metalbands mogen hier gratis gebruik maken van repetitieruimtes en krijgen alle kans om hun muziek te maken. Dit heeft ervoor gezorgd dat de bekendste metalbands van het land uit deze stad komen.
Eten
Finland bestaat voor een groot deel uit bos en meren. Het zal je dan ook niet verbazen dat er veel vis en wildvlees terug te vinden is in de Finse keuken. Een typisch gerecht is kalakukko: brood waarin vis verwerkt is. Om dit te proberen kan je in vrijwel elk dorp terecht in een kahvila of baari. In het Nederlands vertaald zijn dat een soort eetcafés. Schuif lekker aan en geniet van een van de buffetten die de cafés voorschotelen.
Vervoer
Lakeland ligt ongeveer honderd kilometer ten noorden van Helsinki. Het gebied is het makkelijkst te bereiken per auto. Tijdens de rit word je gelijk getrakteerd op indrukwekkende uitzichten. Je rijdt namelijk regelmatig over wegen die zowel links als rechts omringd zijn door meren. Eenmaal in Lakeland aangekomen kan je in meerdere dorpen mountainbikes huren. Hiermee kan je door de bossen scheuren en jezelf makkelijk tussen de meren door verplaatsen.
Goed om te weten
Beste reistijd: Augustus t/m mei
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Kraanwater: Drinkbaar
Taal: Fins
lakeland

© RnDmS / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.