3 op Reis

Kotor

Montenegro is het jongste land van Europa en is hard op weg de nieuwe vakantiebestemming op de Balkan te worden. De overweldigende natuur van het Durmitor National Park, waar je het water nog zo uit de rivier kunt drinken, is op zichzelf al de moeite waard. Maar ook de kust kent prachtige plekken, zoals de baai van Kotor. 
Buiten de geweldige natuur is hier ook het stadje Kotor te vinden dat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst staat. De oude Venetiaanse bouwstijl zie je hier in overvloed terug. Dit in combinatie met de prachtige lagune, maakt dit stadje een geweldige plek om te vertoeven. Ook de Kathedraal van St Tryphon is zeker een bezichtiging waard. Vanaf deze laatste is vooral het uitzicht prachtig. Opvallend in Kotor is de oude stadsmuur die, inclusief slotgracht, nog aanwezig is.

Het dorpje Perast met zijn twee mini-eilandjes mag je ook zeker niet missen. Het ene eilandje heeft een klooster en de ander een kerk. Ze zijn gebouwd op stenen die door de bewoners in het water zijn gegooid. Als je in een land met zoveel natuurschoon bent is het zeker de moeite waard een auto te huren en over de bergpassen te rijden. Let wel op de tegenliggers, want de locals rijden nogal gevaarlijk.
Eten
Het beste van de Turkse en Italiaanse keuken: dat zijn de Montenegrijnse gerechten. Catovica Mlini serveert de Montenegrijnse keuken op een prachtige locatie aan de rivier en restaurant Galion is gebouwd over de zee. Restaurant  Vinomania heeft ook lekker mediterraans eten en zit op een prachtige locatie in een kathedraal.  Knusser dan knus eet je bij Pronto, hier hebben ze maar vijf tafels en de beste pizza van de stad. Je hebt geluk als het lukt om een tafel te scoren. Gelukkig is er altijd mogelijkheid om een pizzapunt af te halen. 
In Kotor struikel je bijna over de gezellige cafés waar je even af kan koelen met een lekker drankje. Ben je genoeg uitgerust en klaar voor een dansje? Dan ga je naar Maximus! Deze club is gebouwd in de oude stadsmuur en heeft voor ieder wat wils. Er is een zaal voor lounge, dance en een pianobar. Secondo Porto ontmoet je zowel andere toeristen als locals terwijl je danst op internationale pop.
Vervoer
Je kan het best met de auto via Kroatië gaan, dat is ongeveer 2000 kilometer rijden. Liever met het vliegtuig? Tivat is de dichtstbijzijnde luchthaven, maar voor een retourticket Amsterdam – Tivat betaal je al gauw meer dan duizend euro. Als je naar Dubrovnik in Kroatië vliegt, kost het je stukken minder. Vanaf hier kan je een taxi, bus, trein of huurauto nemen naar Kotor.
Binnen de stad is de enige vervoersmogelijkheid: de benenwagen! Vroeger deed men niet anders. Ze liepen of reden op een paard of ezel door de smalle straten, deze zijn hier dus ook naar gebouwd.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m oktober
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Euro
Taal: Montenegrijns
kotor.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.