Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis
3 op Reis

Elke zondag om 19:45 uur op NPO 3.npo3

Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
3 op Reis

Košice

Met 250.000 inwoners is Košice de tweede stad van Slowakije. De stad heeft een rijke historie en staat bekend als zeer tolerant naar andere nationaliteiten. Dit komt met name door de ligging, de grenzen van Polen, Hongarije en Oekraïne liggen namelijk allemaal in de buurt. Daarom hebben verschillende etnische groepen decennialang naast elkaar moeten leven in de stad. Dit heeft het tolerante karakter van de stad bevorderd.

Hoewel de stad qua inwoners de tweede van Slowakije is, gaat er nog geen rechtstreekse vlucht uit Nederland naar Košice. Anders dan in veel andere grote Europese steden zal je hier dus niet struikelen over landgenoten. Of dit lang aanhoudt is de vraag. Košice werd in 2013 namelijk verkozen tot culturele hoofdstad van Europa. Dit betekent dat de stad vijf jaar lang financiering heeft ontvangen die de stad kon in te zetten op verschillende culturele projecten. Sindsdien zie je her en der in de stad veel kunst, hiermee hoopt de stad de komende jaren steeds meer bezoekers te trekken.

Vanaf de oude stadsmuur van Košice waan je jezelf zo in de middeleeuwen. Een aanrader is om de kelder van de muur te bezoeken. Ondergronds vind je een kunsthal waar je niet alleen een reconstructie van de oude poort van de stad kan zien, maar waar ook regelmatig concerten worden gegeven. Vanaf de oude stadsmuur kom je al snel op het Hlavné námestie plein. Dit plein wordt gezien als een van de mooiste pleinen van Slowakije. Het plein is volledig afgesloten van verkeer en wordt omringt door historische gebouwen. Het is daarmee de plek om de cultuur van Košice in je op te nemen.  

Wat je in Košice niet kan missen is de Dóm svätej Alžbety (Kathedraal St. Elisabeth). Deze kerk staat midden op het Hlavné námastie plein, is de grootste van Slowakije en de meest oostelijk gelegen gotische kerk van Europa. De kerktoren is open voor publiek en als je de honderdzestig treden tellende trap hebt bedwongen geeft dit je een prachtig uitzicht over het historische centrum van de stad.

Eten

Omdat het centrum van Košice redelijk klein is, vind je de meeste leuke restaurants en cafés aan het Hlavné námastie plein. Ga bijvoorbeeld zitten bij restaurant Villa Regia of Mad Malina. Een aanrader is om hier de Slowaakse specialiteiten Bryndzove halushky ofZemiakové plackyte proberen. Dit zijn typische Slowaakse aardappelgerechten met geroosterd spek, schapenkaas of knoflook

Vervoer

Omdat er vanuit Nederland geen rechtstreekse vluchten naar Košice gaan, is de stad iets moeilijker te bereiken dan de gemiddelde grote Europese stad. Toch hoeft dit je niet tegen te houden. Zowel vanuit Bratislava als vanuit Boedapest zijn er uitstekende treinverbindingen naar Košice. Eenmaal in de stad is het aan te raden om alles lekker te voet af te leggen. Binnen een uur wandel je van de ene naar de andere kant van de stad en zo beleef je de stad een stuk beter dan vanuit de taxi of de bus.

Goed om te weten

Beste reistijd: Mei, juni, september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Slowaaks

Kosice

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.