Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Kirgizië

Als je vanuit China naar Kirgizië reist. Dan ben je blij als je er dan ein-de-lijk bent. Want waarschijnlijk wordt je paspoort eerst negen keer gecontroleerd. Moet je uren wachten als ze die nachecken. En kom je meerdere grenswachten tegen. Grote kans ook dat je nog wat politie om moet kopen. Die houden je onderweg aan. En laten je pas gaan als je ze een paar dollar geeft. 
Maar dan ben je er. En is het landschap alles meer dan waard. Want het uitzicht op de enorme Pamir Bergen is adembenemend mooi. Als je overnacht in het dorpje Saitash zit je aan de voet van deze bergen. Hier kan je beginnen aan een reis over de beroemde Pamir Highway richting Tadzjikistan. Deze route is de mooiste en hoogste van heel Azië. 
In de hoofdstad Bisjkek is best veel te doen. Van musea tot leuke lokale restaurantjes. Ook check je daar Ala-Too square en de Dordoy bazaar. Of je pakt de bus naar Issyk Kul. Het op twee na grootste Alpenmeer van de wereld. En ligt tussen de sneeuwtoppen van ‘t Tian Shan gebergte.
Eten
Tijdens je reis door Kirgizië slaap je veel in kleine homestays in dorpjes. En dat is vaak ook de enige plek waar je terecht kan voor een warm bordje eten. Dat is gewoon eten wat de pot schaft. Dit soort dorpjes hebben vaak 1 winkeltje. En dat is een drogist, slager en supermarkt in één. Plus de enige die je in de wijde omtrek zult vinden.
In Bisjkek vind je wel wat restaurantjes die buitenlanders serveren. En daar kan je ook goed terecht voor een lekker drankje. Zoals het lokale bier Steinbrau, Germanstyle. Maar het meest wordt het Russische Baltika bier gedronken. Dat is namelijk lekker goedkoop. Met een beetje geluk hebben ze ook cocktails. Maar ga je buiten Bisjkek op zoek? Grote kans dat je alleen Kumis aantreft. Dat is wekenlang in de hitte gefermenteerde paardenmelk. Proost!
Vervoer
Je kan de trein in China naar de stad Kashgar pakken. Daar stap je over op de taxi richting Kirgizië. Als je daar bij de grens aankomt moet je wel even wisselen van vervoer. Een taxi met een militair als chauffeur bijvoorbeeld. Waarom niet. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Juni t/m september
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Som
Taal: Kirgizisch & Russisch
kirgizie.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.