Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Kibale Forest & Jinja

Oeganda heeft twee gezichten. Homoseksualiteit is nog steeds bij de wet verboden en de huidige president is al 30(!) jaar lang aan de macht. Maar als je er rondreist voel je ook dat het land zich mega snel ontwikkelt. En dat de vriendelijke Oegandezen maar al te graag andere culturen ontvangen!

In Queen Elizabeth National Park liggen twee enorme meren. Die worden verbonden door het Kazinga kanaal. Alle dieren drinken uit dit kanaal. Dus als je ze wil spotten moet je voor een boottour gaan. Naast buffels, krokodillen en olifanten leeft hier de hoogste concentratie aan nijlpaarden ter wereld! Check ook een van de vijftig kraters in het park. Vooral die gevuld zijn met zout water. Mannelijke buffels die verstoten zijn komen namelijk hier om hun wonden te laten helen.

Dichtbij Queen Elizabeth National Park ligt Fort Portal: de toerisme hoofdstad van Oeganda. Niet gek. Want het is dé perfecte uitvalsbasis voor nationale parken en wildreservaten. En na een kijkje op de lokale markt snap je meteen waarom het de voorraadschuur van het land wordt genoemd. Van sprinkhanen tot vruchten waar je nog nooit van gehoord hebt. Dankzij de vruchtbare grond groeit er echt van alles in dit gebied!

Wil je chimpansees en gorilla’s zien? Op een half uurtje van Fort Portal ligt Kibale National Park. Meer zin in wat actie? Ga dan ZEKER raften in Jinja. Na zo’n rit weet je niet alleen hoe de Nijl voelt. Maar ook hoe die smaakt…
Eten
Tijdens je safari door Queen Elizabeth National Park kun je maar bij een paar restaurantjes terecht. Kanzinga Restaurant en Tembo Canteen bijvoorbeeld. Maar daarvoor moet je helemaal naar 't plaatsje Mweya scheuren. Dus beter zorg je voor genoeg eten onderweg. En als je echt een baas bent, neem je gewoon een gasstelletje mee en ga je in het park kamperen!

In Fort Portal kun je sowieso eten scoren op de lokale markt. Maar er zitten ook een aantal goede restaurants in het kleine centrum. Probeer hoe dan ook het restaurant Dutchess. Hier staan zowel chille pizza’s als echt krokodillenvlees op het menu. Voor Mexicaanse burritos moet je naar EcoBurrito. En schuif bij Gardens Restaurant aan voor typisch Oegandese gerechten.

Ga je net als Maurice raften in Jinja? Dan hoef je niet bang zijn om honger te lijden. Het barst hier van de restaurants! Liefhebbers van Indiase gerechten willen naar Moti Mahal. Voor een plekje aan het water moet je naar Jinja Sailing Club. En een koffiepauze hou je bij The Source Cafe. Meer zin in hamburgers? Check All Friends Grill Bar and Restaurant.
Vervoer
Vanuit Amsterdam vlieg je vanaf € 477,- retour naar Kampala. Daar doe je zo’n 11 uur over. Vanaf hier kun je makkelijk verder reizen naar het zuiden. Oeganda is prima te doen met een auto. Want de meeste doorgaande wegen zijn geasfalteerd. Maar op de onverharde landwegen kom je makkelijk vast te zitten na een stortbui. Dus beter ga je wel voor een vierwielaandrijving.

Vanuit Kampala kun je ook de bus pakken naar Queen Elizabeth National Park. Dit duurt ongeveer 7 uur, maar meer dan € 15,- gaat het je niet kosten! Wil je vanaf Queen Elizabeth National Park doorreizen naar Fort Portal of Jinja? Dan kun je het beste een auto huren. Als je in het donker rijdt is het wel oppassen geblazen: er is geen verlichting op straat, er lopen veel mensen langs de weg en de vrachtwagen kunnen soms nogal roekeloos rijden.
Goed om te weten
Beste reistijd: mei t/m oktober & december t/m februari
Visum: ja
Inentingen: gele koorts & cholerastempel
Valuta: oegandese shilling
Taal: engels & luganda
kibale-forest-jinja.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.